You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Чорна смородина

У нас повсюдно вирощують чорну смородину, червоні і білі поріч­ки. Більше ж використовується чорна смородина.

У ягід червоних і білих порічок м’якуш соковитий, кислуватий. Вико­ристовуються вони у свіжому вигляді, а також для приготування желе, соків і вина. Кращі сорти червоних порічок Голландські червоні і Файя ро­дюча, а білих — Версальські.

Чорна смородина особливо цінна, бо її ягоди містять значну кіль­кість вітаміну С, багато кислоти і цукру, а також мінеральні речовини і вітамін А.

Чорну смородину можна використовувати у свіжому вигляді, але най­частіше з неї готують варення, джем, сиропи і наливки.

Іноді варення готують без варіння ягід, холодним способом. Для цього промиті ягоди перемелюють на м’ясорубці і одержану кашку змішують з цукром в пропорції па 1 вагову частину смородини 2 частини цукру. В результаті в такому варенні вдається зберегти значну частину віта­міну С.

Із сортів чорної смородини найпоширеніші: Неаполітанська, Лія ро­дюча, Боскопський велетень (Чорний виноград), Рясна, Сандерс та інші.

Leave a Reply