You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Бузок звичайний

Відоме декоративне (походить з Балкан) дере­во, вірніше, кущ із запашними волотями лілових або білих квітів. Віночок квітки трубчастий, з чотирма (рід­ше трьома або п’ятьма) закругленими зверху відгинами (дуже рідко більше п’яти). З дитинства і юнацтва пам’я­таю, що знаходити в букеті квіточку з п’ятьма та більше відгинами трубки — це на щастя. Було повір’я про те, що таку квітку треба з’їсти. Проте бузок — рослина отруйна. Пам’ятаймо про це.

В народі користуються висушеними квітами і листям, зібраним при цвітінні, частіше — настоянкою на горілці за об’ємом у пляшці: одна частина квітів бузку на 4 час­тини горілки.

В квітках виявлено: ефірну олію, фарнезол, фенол-глікозид сирингін, сирингопікрин; сирингін міститься також у корі, листях і гілках; у листях — аскорбінова кислота (до 200 мг%) і гіркі речовини.

Квіти і листя використовують при легеневих і взагалі захворюваннях дихальних шляхів (задишка, бронхіти, кашель); при артритах, ревматизмі, інфекційних захво­рюваннях і хворобах сечоутворювальних та сечовивід­них шляхів, при набряклості тіла, невралгії і невритах, навіть при епілепсії. Крім того, при цукровому діабеті, скрофульозності (нариви), захворюваннях шкіри, навіть при псоріазі.

Рослина неофіціальна, але наука від неї не відмовляє­ться.

В народі при набряках, артриті, захворюваннях ди­хальних шляхів, у тому числі легенів, п’ють настій, виго­товлений з квіток: 1 столова ложка заливається склян­кою окропу і настоюється протягом ночі накритою. Ви­пивають по 1 столовій ложці через кожні дві години протягом дня. Аналогічне користування й сумішшю сухих листків і квіток (1:1), теж у формі водного настою. Роблять і горілчану настоянку: у чвертку насипають до одної її чверті висушених квіток або суміші квіток і по­дрібнених листків (збирати одночасно з квітами!) і зали­вають горілкою.

Настій готовий до вживання через тиждень. Беруть неповну чайну ложку настою (крапель 50) і приймають на теплій воді тричі на день. Особливо при ревматичних та артритних болях, сильному кашлі, невралгічних болях. Дають навіть дітям при приступах кашлюку по 2—3 краплі (в залежності від віку) на столо­ву ложку теплої води і не більше (й не частіше) як тричі на день.

В інших випадках п’ють гарячим чай-настій: з одної чайної ложки сушених квітів на склянку окропу (ретель­но відцідити). Приймають дорослі до 2-х склянок (по півсклянки 4 рази) на день.

В одному з довідників подається такий рецепт на мазь: 1 частина порошку листя або бруньок бузку на 4 частини вазеліну чи вершкового масла. Втирають при невралгії й артралгії (артритних болях).

Всі лікувальні форми висушеної сировини зберігають окремо, загорнуті в папір або у скляному посуді. Строк зберігання — до 3 років.

Leave a Reply