You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Буряки столові

Відома здавна овочева рослина. На Україні її полюбляють теж давно — який же борщ без бурякаї Смачний він у салатах, вінегреті, смажений, тушкований, квашений. У народній медицині застосовують від недокрів’я, для лікування нежиті, діабету, гіпертонії, шлункових захворювань. Коренеплоди його добре зберігаються, а тому особливо корисні наприкінці зими — на початку весни, коли потреба організму людини в вітамінах найбільша.

На Україні вирощують такі сорти: Бордо 237, Кросбі єгипетський, Носівський плоский, Одноростковий Г1, Раннє диво, Рось.

Буряки порівняно невибагливі до умов вирощування. На городі їх вирощують переважно як ущільнюючу рослину між огірками, цибулею, картоплею, по краях грядок, біля зрошувальних канав. На окремих гряд­ках сійте широкими смугами (до 20 см) з відстанню між ними 45— 50 см або стрічками через 20—25 см. Насіння загортайте на 2—3 см. З висівом насіння поспішати не слід, треба почекати поки грунт не про­гріється до 7 —10 °С, тому що висіяне в холодну землю насіння може випріти; якщо ж сходи попадуть під затяжне похолодання, значна частина рослин може застрілкуватись. Можна вирощувати з розсади, особливо в повторних посівах.

Своєчасно проривайте сходи, щоб вони не витягнулись (не «стекли»), одночасно бажано підживити гноївкою або внести на 1 м по ЗО—50 г сечовини і по 100 г попелу. В посушливих умовах поливайте через 10— 15 днів нормою 50—60 л на 1 м2. Можна сіяти влітку, але не пізніше середини липня. Урожай збирайте перед настанням сталих холодів.

Leave a Reply