You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Буряк звичайний

Буряк — дворічна рослина, всім відомий городній овоч. Це най­важливіша технічна культура, з якої виробляють буряковий цукор. Крім цукрових буряків, є ще столові й кормові сорти їх.

В осінній бутвині буряків міститься багато каротину, що має ве­лике значення для виробництва концентрату провітаміну А, а в ко­ренеплодах є вітамін С, тому буряк завжди е складовою частиною протицинготного бутерброду.

З лікувальною метою в науковій медицині буряки не використовують.

У народній медицині буряки використовують лише при недокрів’ї (в поєднанні з іншими рослинами входять до складу лікарських сумішей), а також як простий засіб від хронічного нежитю, для чого потертий корене­плід вкладають у вигляді маленьких тампонів у ніздрі на кілька хвилин.

При цьому буває різна індивідуальна ре­акція: у декого хронічний нежить швидко переходить у гострий з незначним болем та з великою течею слизу з ніздрів, але цього не треба боятися, треба тільки рідше застосовувати бурякові тампони або застосовувати буря­ки яким-небудь іншим способом.

Інший спосіб лікарського застосування буряків у на­роді: вживати всередину та застосовувати для проми­вання ніздрів навар коренеплодів, який уже деякий час постояв, аж забрезк зверху і почав бродити («грати»).

Спосіб застосування. Суміш ліків, домаш­ній екстракт або витяжка: з коренеплодів буряків, чор­ної редьки й моркви видавлюють сік (з тертих жмаків) і порівну зливають у темну пляшку; потім наливають, скільки треба, соку в тісто і дають йому помліти в печі протягом трьох годин. Вживати при недокрів’ї, по одній столовій ложці, три рази на день, перед їдою.

Leave a Reply