You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Буркун лікар­ський

Буркун лікар­ський, або жовтий.Стебло в цієї рослини пряме, дуже гіллясте, внизу дерев’янисте, заввишки до метра і навіть вище, з дрібними трійчас­тими листочками на довгих черешках з шиловидними прилистками при них, по краю пилчасті.

Квітки метеликові, дрібні, жовтого забарв­лення, зібрані у видовжені китиці, з приємним кумариновим запахом (подібним до запаху свіжовисушеного сіна). Висушена трава має со­лонувато-гіркий смак, на відчуття слизуватий. Цвіте жовтий буркун з червня по жовтень.

В народі жовтий буркун вважають розм’якшуваль­ним, відхаркувальним та вітрогінним засобом.

Лікарське застосування жовтого буркуну в науковій медицині тепер незначне, лише для виготовлення зеле­ного витяжного пластирю. До речі, маючи властивості, що полегшують відхаркування, а також вітрогінні та пом’якшувальні, ця рослина входить до складу пом’якшувальних сумішей разом з ромашкою, корінням та лис­тям рожі лікарської, квітками рожі та насінням льону.

Народна медицина визнає, що, крім зазначених вище властивостей, завдяки яким жовтий буркун корисний при бронхіті, водянці, сухотах і шлункових болях (від віт­рів), ця рослина виявляє ще й розсмоктувальну та роз­м’якшувальну (при зовнішньому застосуванні) власти­вості при всякого роду затвердіннях і опухах (напри­клад, при затвердінні залоз, у тому числі молочних, при суглобових ревматичних опухах), при застуджених нари­вах і чиряках, що недозріли, для втирання після просту­ди (мазь) і навіть при порізах (також мазь).

Деякі жінки запевняють, що жовтий буркун, зміша­ний порівно з квітками підбілу і відварений (одна сто­лова ложка суміші на склянку окропу), якщо його вжи­вати по 3—4 столові ложки, 5 раз на день, допомагає при хворобі яєчників. Строк лікування — 2—3 тижні, з умовою, що жінка утримуватиметься від статевого жит­тя в період лікування.

Відвар з самого тільки жовтого буркуну давно вжи­вають (всередину) для збільшення кількості молока у матерів, які годують дітей.

Способи застосування. Відвар: 20,0—200,0; по одній столовій ложці, три рази на день.

Зовнішньо жовтий буркун застосовують у формі ком­пресів або примочки з обпареного окропом листячка й квіток або у формі мазі.

Мазь: одна частина згущеного відвару на 4 частини коров’ячого масла або вазеліну.

Leave a Reply