You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Буквиця лікарська

Буквиця лікарська — багаторічна трав’яниста рослина з родини губоцвітих. Поширена в помірній і теплій смугах Радян­ського Союзу, в тому числі й майже всюди на Україні. Росте по лу­ках, заростях, в гаях, на пагорбах, у лісових посадках, при лісових дорогах та на кладовищах.

У цієї рослини пряме, чотиригранне, шерстисте стебло, заввишки від 20 до 90 см. Весною з кореня виростає пучок листя на довгих черешках і одне — троє довгих стебел. Листки довгасто-яйцевидні, за­рубчасті, як і стебла — волохаті, верхні—майже сидячі.

Квітки світ­ло-пурпурові, зібрані кільцями в пазухах верхніх листків; кільця кві­ток поступово до верху стебла зближуються в густе колосовидне суцвіття. Цвіте буквиця лікарська з червня до вересня.

Рослина має досить сильний, своєрідний запах і солодкувато-гіркий, трохи приємний, терпкий смак. Збирають траву під час цві­тіння рослини.

Буквиця лікарська містить у собі гіркоти й дубильні речовини. За своєю дією на організм це в’яжучий, від­харкувальний, легкий проносний і, частково, сечогінний засіб.

Використовують траву буквиці лікарської лише в на­родній медицині, перш за все при хворобах печінки та при жовтяниці —як саму, так і в сумішах; при пога­ному шлунковому травленні — як регулювальний, а іно­ді й як легкий проносний засіб; як відхаркувальний за­сіб, який полегшує виділення мокротиння,— при кашлі й астмі.

Допомагає трава цієї рослини навіть при кровотечі з легень, але при умові, якщо траву відварити не на самій тільки воді (дві столові ложки на склянку води), а й додати дві столові ложки міцного портвейну. Вжива­ють по дві винні чарки (або по дві столові ложки) кож­ний день (точніше сказати — в дозі по 60 мл].

Вживають ліки з трави буквиці лікарської всередину при простуді, обморожуванні голови, при затерплості членів тіла і навіть при паралічі, а також при подагрі як засіб, що зміцнює й оздоровлює весь організм.

Хоч буквиця лікарська й корисна в б’агатьох випад­ках, але помічено, що її дія на організм не дуже ефек­тивна.

Способи    застосування. Відвар: 5,0—200,0; заварюють одну чайну ложечку трави на склянку окро­пу;    вживають    по   ,4/з склянки,   три   рази   на день,

Порошок: доза — від 1 до 3 г (по одній пучці), три рази на день.

Leave a Reply