You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Брусниця

Багаторічна рослина у формі вічнозеленого кущика. Гілки на зрізі округлі, 8 — 30 см завдовжки, з пушком. Листки залишаються на зиму; шкірясті, зверху темні, зісподу ясно-зелені з чорнуватими точковими ямочками, обернено-яйцевидні або еліптичні, тупі, з за­гнутими, іноді злегка зазубреними краями, з невираз­ними жилками.

Квітки в тісних поник­лих верхівкових гронах, на коротких квітоніжках, неве­ликі, з білими або блідо-рожевими віночками у формі 4-зубчастих дзвоників. Ягоди червоні. Росте у хвойних і мішаних лісах, серед чагар­ників, на торфових болотах (на купинах, довколо бері­зок та сосонок), у вологих місцях, на вересових лісових галявинах. Поширена у лісових районах.

Збирають стиглі ягоди, листоносні верхівки пагонів, саме листя. Знавці часом надають перевагу збиранню квітучих рослин у суху погоду. Збираючи, намагаються не тиснути, чавити, тоді листки при сушінні не будуть чорніти. Вкладають у кошики пухким шаром. Удома від­разу сушать у провітрюваному місці.

Краще листки зби­рати до цвітіння, навіть відразу, як зійде сніг і рослини просохнуть на вітрі. Тоді в листі найбільше накопичено арбутину і дубильних речовин. Ягоди краще збирати в міру їхнього дозрівання. Побілілі, з червоним бочком можуть дозріти (почервоніти) і дома в теплому місці.

Біохімічний склад. Ягоди брусниці мають 84 — 88 % води, 2,4—3,8 % глюкози, 2,8 — 5,1 % фруктози, до 0,4 % цукрози, понад 2,5 % органічних кислот, 0,13 — 0,44 % розчинних пектинів, 0,16 — 0,62 % протопектинів, 1—2,2 % антоціанів, 0,23—0,51 % катехінів, 11—22 мг/100 г аскорбінової кислоти, сліди каротину. В ягодах є 9 % арбутину, до 5 % дубильних речовин, флаво­ноїди, органічні кислоти; шкіра ягід вміщує до 0,75 % урсулової кислоти.

Бензойна кислота входить до складу ягід у вільному і зв’язаному стані, в формі глікозиду вакциніну. В недозрілих (зелених) плодах бензойна кис­лота і глікозид вакцинін відсутні, вони починають утво­рюватись лише в період почервоніння ягід. Максималь­ний їх вміст припадає на період повної зрілості ягід.

В листях виявлено 9 % глікозиду арбутину, 3 % метил­арбутину, 4-6 % фенольного глікозиду мелампсорину, салідрозиду, 5—7 % похідних гідрохінону, хінна, винно-камінна, урсулова, галлова, елагова кислоти, до 10 % дубильних речовин. Глікозид арбутин — фармакологіч­но активна речовина, яка в організмі розкладається до гідрохінону.

Максимальну кількість арбутину в листях встановле­но у фазі зелених плодів та дозрівання. В листях брус­ниці багато мікроелементів. Кількість міді в листях максимальна в період появи зрілих ягід (0,35—0,4 мг/100 г), цинку — в кінці вегетаційного періоду (1,7— 2,6 мг/100 г). Рівень марганцю у листях брусниці коли­вається від 32 до 50 мг/100 г. Доцільне порівняння з вед­межим вушком, де марганцю 10—40 мг/100 г у вегетаційний період.

Насіння брусниці багате жирами (до 32 %), що вміщу­ють близько 52 % лінолової і 26 % ліноленової кислоти.

Загальновідомо, що ягоди брусниці сирі і відварені, навіть без цукру довго не псуються. Хазяйки часто ва­рять їх без цукру з солодкими грушами, яблуками, і такий джем довго зберігається.

Колись в пивні невеликі барильця, після їх ретельного миття кип’ятком, засипали свіжі ягоди брусниці і зали­вали сирою джерельною водою. Після цього відразу за­бивали отвір дубовим чопом і кидали бочку у глибоку криницю. Витягали її десь під Пасху і мали на свято не тільки здоровий вітамінний напій, але і ягоди брусни­ці як «живі», наче щойно зібрані.

З біохімічного складу брусниць знаємо, що протигнильне зберігає їх перед­усім глікозид арбутин, що розщіплюеться в організмі людини на цукор і гідрохінон. Останній при намочуван­ні ягід у бочці разом з дубильними речовинами і зумов­лює збереження ягід.

Кислуваті і приємні на смак, вітаміноносні ягоди самі по собі та у різних кулінарних переробках вживають при катарі шлунка з недостатньою кислотністю, навіть з пов’язаними з цим поносами, нетравленням, при рев­матизмі, подагрі, остеохондрозах. Діють сечогінно, «ви­микають», як кажуть люди, відкладення солей без шкоди для нирок і печінки, навіть при великих дозах (зловжи­вати, однак, не слід).

Відвар з листків брусниці п’ють при каменях в нирках і жовчному міхурі. Для цього беруть жменьку бруснич­них листків на 3 склянки води, кип’ятять на слабому вогні хвилин 10. Випивають відвар за 3 прийоми. Такий відвар вважається корисним при певних хворобах нирок і печінки.

Відваром з листків брусниці лікують нічне нетримання сечі. Незважаючи на те, що листки діють сечогінно, в цих випадках спостерігається певний ефект. Для цього вживають суміш з ягід і листків брусниці з додаванням 2-х ложок трави звіробою.

Бажано, щоб трава звіробою була зібрана не в повному її цвітінні, а в початках, коли на рослині розкрилось 10—20 % квіток, а решта ще в бутонах. Цю суміш кип’ятять 10 хвилин у 750 мл води. Прийом (дорослим і юнацтву): 3 склянки на день, починаючи з 4 години дня і кінчаючи відходом до сну.

Бруснична вода, яку одержують від вимочування ягід брусниці, має легку проносну властивість І водночас, вважають, що вона жене солітера.

Листя брусниці (часом і сушені ягоди) включають у збори трав для лікування від цілого ряду захворювань: підвищення артеріального тиску крові, підвищення тем­ператури, цукрового діабету. Самі ж ягоди при переліче­них хворобах приймають у вигляді 5-хвилинного відвару з послідовним настоюванням і відціджуванням. Для цього беруть від 1 до 2 столових ложок на півлітра води. Приймають по півсклянки відвару тричі за день до їжі.

Різними авторами вказується, що листя брусниці ефективне при атеросклерозі, артритах, захворюваннях нирок (пієліти), запаленнях ниркових мисок, сечового міхура (цистит), сечокам’яній хворобі (пісок), особливо при лужній реакції сечі. Є відомості, що свіжий сік брус ниці пригнічує ріст патогенних грибків і деяких бактерій, згубно діє на трихомонади і лямблії.

Настої і відвари листків брусниці у великих дозах подразнюють слизову шлунка, що може привести до печійки, нудоти, навіть блювання. Декотрі автори не ре­комендують брусничне листя при діабеті. Проте пере­конливих доказів я не знайшов.

Листя брусниці і сушені ягоди зберігають окремо в дерев’яних ящиках, викладених папером.

Строки зберігання сухого листя не встановлено.

Leave a Reply