You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Брусниця. Лікувальні властивості

Брусниця — багаторічна рослина з родини вересових, у вигляді вічнозеленого сланкого кущика.

Гілки в брусниці округлі, з пушком, висхідні. Заввишки рослина буває до ЗО см. Листки у неї чергові, шкірясті, товсті, на дуже ко­ротких опушених черешках, зверху темно-, а знизу—світло-зелені, з чорнуватими крапковими ямочками, обернено-яйцевидні, або еліптич­ні, тупі, з загнутими, іноді зазубреними краями, з невиразними жил­ками, вічнозелені.

Цвіте брусниця в травні — червні. Квітки в неї невеликі, в тіс­них пониклих верхівкових китицях, на коротких квітконіжках, з бі­лими або блідо-рожевими віночками у вигляді чотиризубчастих дзво­ників.

Плоди у брусниці — червоні, кисло-солодкі ягоди, які дозрівають у кінці серпня, а іноді й на початку вересня. Заготовлюють ягоди брусниці у великих кількостях в Іва-новській області та в Західному Сибіру. Вони мають ши-ррке промислове застосування. Збирають ягоди зрілими, хоч вони можуть дозрівати й під час улежування.

Листя треба збирати під час цвітіння рослини (пізні­ше воно буріє й стає непридатним для лікувальної мети).

Ягоди — сирі, квашені й сушені та варення з них є добрим дієтичним засобом, який оздоровлює шлунок, особливо при недостачі в ньому кислотності. Застосову­ють плоди брусниці при різних проносах та при інших розладах травлення; вони корисні при ревматизмі, по­дагрі, а як сечогінний засіб — при хворобах нирок; у ве­ликих дозах не шкідливі.

Плоди брусниці містять у собі вільні кислоти, лимон­ну, яблучну і бензойну (знезаражуючий засіб), понад 8% цукру та вітаміни С і А.

Але з лікувальною метою більше застосовують листя брусниці. В ньому містяться глюкозиди, арбутин і флаванол, значна кількість дубильних речовин та винні кис­лоти, тому його й застосовують як сечогінний засіб при каменях нирок, жовчного міхура, а також при хворобах печінки і як в’яжучий засіб для шлунка (у вигляді чаю).

Листям брусниці лікують також від нічного нетри­мання сечі (у дітей), і, хоч воно й виявляє сечогінну дію, але в цьому випадку діє оздоровче.

Бруснична вода, яку одержують при квашенні ягід брусниці, має проносну властивість.

Плоди брусниці вживають (краще в свіжому вигляді) також як протицинготний та протигнильний засіб. Наяв­ність у ягодах цієї рослини бензойної кислоти зумовлює можливість тривалого зберігання їх навіть свіжими, без варіння, сушіння чи консервування цукром.

Сік з ягід з водою є добрий прохолодний, освіжний і оздоровлюючий напій. До нього або до відвару листя дуже корисно для більшого ефекту додавати чистого бджолиного меду — одну чайну ложечку на склянку, то­му що в меді міститься багато вітамінів та глюкози (ви­ноградного цукру).

Способи застосування. Відвар: одну жменю листя брусниці заварюють на три склянки води й кип’я­тять протягом 10 хвилин; усе це випивають за день, за три рази.

Суміш: одну жменю ягід і листя брусниці і дві сто­лові ложки трави звіробою змішати й заварити на три склянки окропу; випити за три рази (особливо корисно пити цей складний відвар перед тим, як лягати спати).

Leave a Reply