You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Бобівник трилистий. Лікувальні властивості

Бобівник трилистий—це багаторічна рослина з роди­ни тирличевих.

Трилистий бобівник часто утворює суцільні зарості по берегах озер, ставків і торф’яних боліт. Цвіте ця рослина в травні —першій половині червня. Листя з неї збирають навесні та влітку (після цві­тіння).

В науковій медицині листки з трилистого бобівника, що містять у собі гіркоту, використовують як шлунковий засіб, який підвищує апетит, спричинює виділення шлун­кового соку (при зниженій кислотності) і взагалі поліп­шує травлення.

У народній медицині листя ‘цієї рослини застосову­ють, крім того, при геморої (з кровотечами), при хворо­бах печінки й жовчного міхура як жовчогінний засіб (особливо при жовчнокам’яній хворобі) та як профілак­тичний засіб проти гарячки й малярії. А завдяки тому, що це листя містить у собі вітамін С, воно корисне й про­ти цинги. Крім того, його вважають і глистогінним засо­бом.

Як засіб, що підносить загальний тонус життя, трили­стий бобівник цінний і при туберкульозі легень, але з тією умовою, якщо його довго й регулярно вживати (у вигляді відвару або порошку).

При порушенні обміну речовин в організмі до внут­рішніх засобів боротьби рекомендується додавати (особ­ливо після хвороб) очисні й оздоровлюючі клізми з від­варів трилистого бобівника (з ромашкою пополам).

Клізми як додатковий лікувальний захід застосову­ють і при хронічних запорах для найповнішого очищення товстої кишки від калових мас, що залишаються в ній, та для зміцнення її тканин.

Способи застосування. Відвар: 10,0—200,0; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Для клізм — розвести цей відвар у півтора раза.

Порошок: по 1—2 г, 3—4 рази на день, перед їдою.

Leave a Reply