You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Боби

Це одна з найдавніших овочевих рослин, яку вирощували ще в бронзо­вому віці. Калорійність бобів висока завдяки високому вмісту білків і вуглеводів.

Відвари з бобів — хороший засіб для лікування розладу травлення. Зварені у молоці і прикладені до наривів боби сприяють їх швидкому визріванню. Настої з квіток — добрий косметичний засіб.

Зустрічаються сорти: Російські чорні, Віндзорські білі, Віндзорські зелені, Ленкоранські.

Це холодостійка рослина, тому сіяти її треба рано, в кулісах, як ущіль­нювач на картоплі та огірках. У чистому посіві рядки розміщуйте через 25—ЗО см, а в рядку через 15—20 см, насіння загортайте на глиби­ну 5—8 см.

На півдні і сході республіки з сухим і жарким кліматом обов’язково поливайте через 6—10 днів. Бобам завдають шкоди попелиці. З метою боротьби з ними слід надламувати верхівки пагонів.

Для поточного споживання збирайте боби у молочно-восковій стиг­лості, а для зимового зберігання — після пожовтіння рослин.

Сочевиця

Недостигле і сухе зерно цієї рослини відзначається тонким смаком, особливо юшка з сочевиці. Борошно її в суміші з вершковим маслом застосовують для лікування опіків, а з яєчним жовтком — для загоюван­ня ран.

На Україні районовано такі сорти: Дніпровська 3, Нова луна, Петровська 4/105, зустрічаються Техас, Азер, Пензенська 14.

Сіяти сочевицю треба рано, рядками через 10—15 см. Посів закотку­вати. Для боротьби з бур’янами боронуйте граблями як до сходів, так і по сходах, але в середині дня, коли рослини прив’ялі і не будуть пошкод­жуватись. В посушливих південних районах регулярно поливайте.

Сочевиця — скоростигла рослина, її виривайте з корінням, коли пожовкне більшість бобів. Рослини висушіть на сонці, обмолотіть і про­війте. Після сочевиці повторною культурою можна вирощувати редьку, кріп, редиску та інші рослини.

Leave a Reply