You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Блошник. Лікувальні властивості

Блошник , або, правильніше, блошиний подорожник (бло­шина трава) — це невелика однорічна трав’яниста рослина з родини подорожникових.

У цієї рослини гіллясте стебло, заввишки 15—ЗО см. Листки су­противні, лінійні, у верхній частині з багатим залозистим опушенням.

Квітки, або суцвіття, дрібні, непоказні, в густих довгастих або в яйцевидних коло­ сочках у пазухах листків.
Плоди — коробочки з двома блискучими насінинами. Насіння човниковидної форми, овально-загострене, з загну­тими всередину краям», без запаху, близько 3 мм зав­довжки і в два рази менше в ширину. Зовнішній колір самої рослини червонуваго-коричневий, а насіння, яке схоже за виглядом на бліх (звідки й народна назва рослини — блошпиця) має чорний, блискучий вигляд.

Насіння    блошника збирають ранньої осе­ні. Це насіння містить у собі у великій кіль­кості   слиз   (до 30%), тому воно має сильну обволікаючу   (і   заспо­кійливу)   дію   при   за­паленнях   слизової   оболонки   кишок    (при   проносах) і добре відоме не тільки в народній, але й у науковій ме­дицині  як добрий проносний засіб, корисний при атонії кишок і при запорі.

Простота вживання насіння блош­ника (вживати по одній столовій ложці розтовченого на­сіння)  сприяє тому, що ним часто користуються. Якщо це насіння вжити на ніч разом з їжею або окремо і за­пити теплим чаєм, це дасть позитивний наслідок, тобто у людини  настане  випорожнення  м’яким   оформленим калом через 8—12 годин.

Ліки з блошника особливо рекомендуються при за­порі. Насіння блошника часто в силу необхідності (коли його немає) замінюють насінням великого подорожника і ланцетолистого подорожника, тому що в насінні цих рослин також міститься багато слизистої речовини. Зви­чайне дозування насіння цих рослин — від 5 до 15 г, тоб­то, від однієї до трьох чайних ложечок на один раз.

Зовнішньо ці ліки вживають як примочку при запа­ленні очей і як мазь при запаленні грудних сосків.

Способи застосування. Як проносний засіб: беруть одну столову ложку (20 г) потовченого, а то й цілого насіння блошника, вживають на ніч або вранці натщесерце, запиваючи водою чи заїдаючи рідкою їжею.

Як обволікаючий засіб: для цього готують мікстуру таким способом: кладуть у скляну посудину 10 г товчено­го насіння блошника (дві чайні ложечки), вливають ту­ди дві чайні ложечки холодної води, збовтують, додають 90 мл, або 6 столових ложок, окропу, знову збовтують, поки вичахне, потім пропускають через марлю і застосо­вують як примочку при запаленнях слизових оболонок очей. Всередину вживають по одній столовій ложці, три рази на день.

Мазь: товчене насіння, трохи намочене теплою водою.

Leave a Reply