You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Батат

Називають його ще іпомея, або картопля солодка. Близький родич поширеного бур’яну березки і квітів кручених паничів. Вирощується переважно в тропіках і субтропіках.

Але в однорічній культурі з розсади можна одержати непоганий урожай у більшості областей республіки. Ціниться батат за високий вміст (до 24 %) вуглеводів.

Зустрічаються такі сорти батату: Каштановий, Рекордний, Картоп­ляний.

Розмножується паростками і живцями. Причина малого поширення цієї цінної культури — труднощі в зберіганні маточних рослин і самого урожаю. Для цього потрібне приміщення з доброю вентиляцією і постій­ною температурою 10—15 °С тепла.

Готувати розсаду розпочинайте на початку лютого. Маточні бульби занурте на 5 — 10 хвилин у 1%-ний розчин мідного купоросу. Ящики наповніть родючою землею, змішаною у співвідношенні 1 : 1 з перегноєм, вдавіть бульби, а зверху присипте цією ж ґрунтовою сумішшю і невели­ким шаром піску. Ящики тримайте в теплиці або кімнаті, де темпера­тура повинна бути 20—25 °С. З появою паростків їх підсипте грунтом.

Після того, як вони досягнуть висоти 15—20 см, зріжте і розсадіть у горщики розміром 12 X 12 см. На город розсаду висаджуйте після вста­новлення постійної теплої погоди з температурою 15 —18 °С за схе­мою 70X70 см або 80X35 см.

Грунт під батат готуйте восени — глибоко перекопайте, внесіть перед цим на 1 м2 до 10—20 кг перегною. Влітку регулярно розпушуйте грунт, поливайте і підживлюйте гноївкою, коров’яком або по 30—40 г азотних добрив на 1 м .

Урожай збирайте пізно восени. При збиранні треба бути дуже обережним, тому що найменші подряпини можуть призвести до загнивання бульб. Бадилля батата охоче поїдають травоїдні домашні тварини.

Leave a Reply