You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Бадан товстолистий. Лікувальні властивості

Бадан товстолистий — багаторічна трав’яниста рослина з родини ломикаменевих. Росте в Західному й Східному Сибіру та в Середній Азії на кам’янистих схилах і розсипах; багато його росте й на Алтаї.

Прикореневі листки у бадану цупкі, блискучі, восени яскравочер-воні, утворюють собою велику розетку. Стебло в нього, або, правиль­ніше, гола ніжка суцвіття, коротке, але в два рази довше від лист­ків з їхніми корінцями.

Цвіте бадан рано навесні, ще до того, як у нього розпускається листя. Квітки у рослини красиві, яскраво-черво­ного кольору, зібрані у формі напівзонтика. Особливо ж примітним у бадану є його кореневище: м’ясисте, завтовшки від пальця руки до тонкого жіночого зап’ястя; воно стелеться, ледве прикрите землею; сильно розгалужується, має багато кореневих мочок і закінчується могутнім коренем, що заглиблюється в землю.

Рослина цінна для техніки (для фотографії та як дубитель шкіри) і для медицини, в ній багато арбутину та дубильних речовин.

В середній частині нашої країни бадан вирощують уже давно — близько 200 років.

Бадан, як рослина, багата на арбутин, цю проти­гнильну, знезаражуючу й протизапальну речовину, ці­ниться заради дубильних речовин, як в’яжучий, крово­спинний і як такий, що ущільнює тканини слизових обо­лонок (а отже і як болетамувальний), засіб.

Заради цього бадан рекомендують при багатьох жіночих хво­робах з запаленням, а особливо при маткових .кровоте­чах з ерозією (саднами) на шийці матки, а також і при білях, його корисно також застосовувати при запален­нях та виразках слизової оболонки і в інших органах (у носі, в роті і т. д.).

Способи застосування. Для спринцюван­ня й полоскання: одну столову ложку екстракту бадану беруть на літровий кухоль води для спринцювання ва-гіни з наступним вливанням самого екстракту в такій кількості, щоб обмивалася вся шийка матки.

Затримати цю рідину на 10—15 хвилин. Так треба робити кожний день, поки стихне біль і припиниться кровотеча. Ре­зультат виявляється через два—три тижні, а іноді й раніше.

Рідкий екстракт з коріння бадану готують так: бе­руть 50 г або три повні столові ложки подрібненого коріння на склянку окропу й випаровують до половини. Це для вищеописаного спринцювання.

Для внутрішньо­го вживання беруть екстракт, який у три рази слабший, тобто, 20,0, або одну повну столову ложку (з горою) на склянку окропу, по 20—ЗО крапель за один раз, три рази на день. Цей екстракт можна готувати і з прикоре­невих листків рослин, яким не менш як по три роки.

Відвар. Для змазування ясен, які кровоточать, вжи­вають у народі простий відвар двох чайних ложечок коріння на півсклянки окропу (10,0 — 90,0).

Leave a Reply