You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Артишок і кардон

Жартома ці рослини називають їстівними колючками або окульту­реними будяками. І це дійсно так: будяк — найближчий родич цих культурних рослин, які зараз незаслужено майже забуті і дуже рідко зустрічаються на городах.

В артишока в їжу споживають м’ясисте квітколоже і ніжні соковиті кінці лусочок зовнішньої обгортки суцвіття. їх відварюють у солоній воді, після чого готують соуси і пюре. Вва­жається лікувальним засобом від діабету і хвороб печінки. Використо­вують і як декоративну рослину.

Артишок — багаторічна теплолюбна рослина. На півдні на одному місці може рости кілька років, в інших районах — один-два роки при умові вкриття на зиму соломою, перегноєм тощо. Розміщуйте на півден­них, добре освітлюваних і теплих місцях з південним ухилом. Грунт ретельно готуйте, на 1 м2 внесіть по 5—10 кг гною, перегною чи компосту, а якщо їх немає — по 80—100 г сечовини і 70—80 г суперфосфату і хлористого калію.

При вирощуванні з насіння уже в лютому — березні розпочніть вирощування розсади. Спочатку насіння тримайте у вогкій тканині при температурі 20—25 °С. Після накільчення висійте його в невеликі ящики, заповнені родючою землесумішшю.

Потім  ящики перенесіть на добре освітлене місце і, як тільки утворяться перші листки, рослини розпікіруйте у горщики діаметром 6—8 см. При встановленні сталого тепла розсаду висадіть на постійне місце за схемою 70 X 70 см.

Протягом вегетаційного періоду регулярно вида­ляйте бур’яни, розпушуйте грунт і підживлюйте. Щоб квітколоже росли­ни було великим і смачним, на рослині залишайте по 2—3 квітконоси з З—4 кошиками. Кошики збирайте перед розкриванням верхівок квіток.

Не допускайте зацвітання, тому що продукція після цього стає грубою і несмачною. При наявності маточних рослин артишок краще розмножу­вати кореневими відсадками. Зустрічаються такі сорти: Майкопський 41, Ранній фіолетовий, Лаонський.

До артишока близький у ботанічному відношенні, за біологічними властивостями і способом споживання кардон. В їжу йдуть відбілені черешки рослини. Агротехніка його практично така сама, як і артишока.

Восени за 20—ЗО днів до настання сталих холодів нижню частину рослини очистіть від сухого і ураженого хворобами листя і обгорніть тем­ним папером без сторонніх запахів або чорною плівкою і підгорніть землею.

Відбілені таким чином черешки не мають гіркоти, стають ніж­ними і смачними. Споживати кардон можна пізно восени або на початку зими, якщо рослини викопати і перенести в льох або інше темне при­міщення з плюсовою температурою (світло практично не потрібне). Тут черешки відбіляться і стануть придатними для споживання.

Leave a Reply