You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Аніс звичайний. Властивості та застосування

Аніс — однорічна рослина з родини зонтичних. Походить з Малої Азії, вирощується в нашій країні (у Воронезькій області) для медич­них і технічних потреб. Цю трав’янисту рослину часто вирощують на городах та в палісадниках.

Рослина буває заввишки до 30—50 см, має округле, покрите ко­ротким пушком, стебло. Нижні листки суцільні, з довгим корінцем, надрізано-зубчасті по краях, а верхні — майже сидячі трироздільні, з вузькими частками.

Квітки в анісу білі, дрібні, зібрані в 6—10-про-меневий плоский складний зонтик. Плоди — шорсткі двосім’янки. Цвіте рослина в червні — липні. Насіння має терпкувато-солодкий смак і сильний специфічний запах.

В дикому стані цієї рослини нема.

У народі часто користуються насінням анісу, з якого готують відвар або дістають анісову олію чи нашатирно-анісові краплі, які є в аптеках. З народного досвіду помічено, що насіння анісу є вітрогінним, очисним, по­м’якшувальним, відхаркувальним, жарознижувальним, сечогінним і протиспазматичним засобом.

Найчастіше на­сіння анісу вживають при всіх грудних недомаганнях як засіб, що розріджує мокротиння, а також як відхарку­вальний, пом’якшувальний і заспокійливий при астма­тичних приступах засіб. Часто його вживають навіть кож­ної години підряд.

Корисне це насіння й для поліпшення функціональної діяльності шлунка й кишечника, майже при всіх хворо­бах травного апарата. У народі, крім того, відвар з на­сіння анісу вживають як засіб, що збільшує кількість молока у матерів, які годують.

Матроси знають анісову олію, як добрий і приємний засіб від цинги. Найчастіше вони вживають її на горілці.

У народі порошок з насіння анісу змішують з порош­ком білої чемериці (порівну) й роблять з цієї суміші мазь: беруть одну частину суміші на дві частини свиня­чого внутрішнього жиру й добре змішують. Ця мазь — найрадикальніший засіб проти гнид і вошей, що пара­зитують у волоссі на голові.

Через те, що чемериця надзвичайно отруйна, з нею треба поводитися дуже обережно. Змазувати голову тре­ба скляною лопаточкою, а не пальцями.

Способи застосування. Відвар насіння: 15,0—200,0, або одна столова ложка на склянку окропу; вживати по ‘/4—/2 склянки, 3—4 рази на день, за півго­дини до їди.

Олія: по 2—3 краплі, на цукор.

Нашатирно-анісові краплі: по 5—10 крапель.

Leave a Reply