You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Агалік, трава гірська

Дворічна трав’яниста рослина, 15—45 см зав­вишки. Корінь у неї стрижневий, стебло просте або розгалужене, густо вкрите листками. Нижні листки видовжено-клиновидні, виїмчасті, верхні — лінійно-про­довгуваті, тупі, м’яко опушені.

Квітки дрібні, зібрані в густі верхівкові головки, що в основі обгорнуті дрібними яйцевидними верхівковими листками. Віночок світло-блакитний, 3—6 мм завдовжки, від основи до верха ділиться на 5 лінійних часток. Росте на піскуватих луках, переважно в лісах. Пошире­ний на Поліссі, в Лісостепу.

Заготовляють траву під час цвітіння разом з коренями, які витрушують і відмивають. У рослині містяться фла­воноїди (глікозид та його аглікон), інулін та інші речо­вини.

В офіційній медицині не використовується. В народі вживається для дитячого купання, особливо при пога­ному засипанні, як оздоровче, заспокійливе і при висип­ках на тілі. Бабусі-травниці по селах радили агалік при різях у шлунку, головних болях, як сечогінне, а також при місячних з великою втратою крові. В. І. Комендар вказує, що в народі відвар трави або усієї рослини п’ють і миють ним голову при головних болях, обмороках, купають у ньому дистрофічних дітей.

Агалік-трава, як встановлено експериментами, має гемостатичну дію (стримує кровотечі). В народі відвар цієї рослини п’ють при мігрені, задишці, деяких захворю­ваннях шкіри, як болезаспокійливе.

Для дитячих ванночок: беруть жменю трави (4—5 сто­лових ложок), настоюють і відварюють близько 10 хви­лин у відповідній кількості води. Для внутрішнього вжи­вання використовують настій або короткочасний відвар з 2-х столових ложок трави на півлітра води. П’ють по півсклянки 2—3 рази на день після їжі. Для зовнішнього вживання (обробок шкіри при висипах) беруть 4—5 сто­лових ложок, на літр води, заварюють, настоюють.

Зберігають у ящиках, мішечках. Строк зберігання — 2—3 роки.

Leave a Reply