You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як прасувати чоловічу сорочку, штани та жакет

Сорочку попередньо зволожуємо. Починаємо прасувати з деталей, де -тканина складена вдвічі. Потім прасуємо комір з вивороту у напрямку від кінців до середини. Повторюємо операцію з лицьового боку до висихання коміра.

Манжети прасуємо спочатку з вивороту, а потім з лицьової сторони. Розправляємо рукав і прасуємо його з лицьової сторони вздовж, починаючи від плеча до манжети.

Потім прасуємо спинку. Передні частини сорочки (пілочки) прасуємо у такій послідовності: спочатку планку з ґудзиками, потім верхню планку з петлями, а тоді ліву й праву пілочки.

Якщо сорочки зберігаються в шафі не на плічках, їх складаємо так: згортаємо рукави, складаємо їх на спинку рівно, а потім сорочку складаємо пополам.

Штани спочатку добре чистять і видаляють з них плями. «Міхури» на колінах прасують у першу чергу. Через мокру ганчірку ці місця ніби «припечатують», приклада­ючи і забираючи праску доти, доки не зникнуть опуклості.

Штани при прасуванні складають так, щоб зовнішній і кроковий шви сумістилися. Штани прасують лише через вологу щільну тканину, не пересушуючи їх. Це може зумовити небажаний блиск, особливо на тканинах темного кольору.

Зі світлих штанів блиск зникає при прасуванні через ганчірку, змочену водою з оцтом (1 столова ложка оцту на 1 склянку води).

Стежте за напрямком «стрілок»! Не зміщуйте їх при прасуванні! Складки, які погано тримаються, можна з вивороту трохи змастити крохмальним клейстером. Коли крохмаль підсохне, штани прасують з лицьової сторони. Непогано тримає «стрілки» й насичений мильний розчин, яким змочують ганчірку і прасують через неї виріб. Перевагу слід віддавати туалетному милу.

Обов’язково дайте штанам висохнути після прасування! Вони набагато менше м’ятимуться, ніж ті, що були одягнуті одразу після прасування.

Бічні деталі штанів, особливо кишені, прасувати складніше. Якщо у вас немає дошки для прасування, для цього можна взяти невеличку подушечку, її підкладають під кожну штанину.

Прасування жакета і пальто.

Ця процедура досить трудомістка й складна. І хоча нею доводиться займатись нечасто, знати правила й прийоми прасування та гладження цих виробів господині потрібно.

Спочатку прасують через вологу ганчірку вивернуті кишені. Вправляють їх назад. Потім зволожують рукав, прасують його спочатку з вивороту на спеціальній маленькій дошці для прасування чи саморобному валику у напрямку згори вниз. Треба стежити, щоб на ліктьовому шві не утворились складки.

Плечі прасують вологими з вивороту за допомогою щільної подушечки. Підборт прасують через вологу тканину, спинку — через підкладку, потім з вивороту прасують комір і лацкани.

Для лицьових частин одягу використовують лляну ганчірку. Рукав прасують від низу до пройми, якщо тканина неворсиста, якщо ж є ворс — згори вниз. Ретельно прасують передній та ліктьові шви.

Після рукавів розпрасовують плечові шви, спинку, передні пілочки. Останніми прасують комір і лацкани. Саме вони багато в чому визначають зовнішній вигляд жакета, тому всі роботи виконуйте ретельно, не шкодуючи часу.

Шов на лацкані чи комірі часто зморщується. Накрийте його вологою ганчіркою, праску тримайте у правій руці. Лівою рукою обережно відтягніть і розправте кут лацкана або коміра. Водіть по шву кінчиком праски.

Не відтягуйте тканину занадто, вона може деформуватись — і значно. Ганчірку, через яку ви прасуєте, знову намочіть водою. Покладіть її на потрібне місце й прогладьте всю деталь. Праску притискуйте до тканини й знімайте. Робіть так доти, доки ганчірка не висохне.

Tags:

Leave a Reply