You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Технологія вирощування часнику

ЧАСНИК. Рослина теплого клімату, поширена по всій Україні, але на півдні утворює більші головки, які складаються із зубків (10—20 і більше в кожній го­ловці).

У суцвітті так званого озимого часнику замість кві­ток утворюються маленькі зубочки, якими можна роз­множувати рослину. Протягом літа вони дають невели­кі головки з одним зубком. Культивують часник заради головок, які використовують як приправу, на маринади при консервуванні та солінні різних овочів.

Часник має лікувальне значення.

У грунті для часнику повинен бути достатній запас поживних речовин і вологи. Свіже угноєння впливає не­гативно, тому гній у кількості 50—60 т/га вносять під по­передню культуру. Безпосередньо перед посадкою час­нику можна вносити тільки перепрілий гній чи компост.

У культурі є яра й озима форми часнику, які зовні подібні, але між ними велика різниця в строках садіння, бо коли ярий часник посадити восени, то він не витримує в грунті зимових температур, хворіє і гниє.

Головки ози­мого часнику трохи більші, ніж ярого, достигають на два тижні раніше і мають гостріший смак. Грунт під ярий часник готують так, як і під цибулю з арбажейки.

Розмножують часник зубками, висаджують рано весною, як і цибулю-арбажейку, на глибину до 4—5 см. Озимий час­ник розмножують або зубками з головки, утвореної в землі, або зубочками, які утворюються в суцвіттях за­мість насіння.

Для озимого часнику треба підбирати легкі грунти, бо на важких, наприклад глинистих, він восени і весною часто загниває. Садять озимий часник на глибину 6— 7 см пізно восени, бо дощова погода в цей період призво­дить до загнивання зубків. Догляд за часником осінньо­го й весняного садіння подібний до догляду за цибулею.

Достигає ярий часник у другій половині серпня, а озимий — на два тижні раніше. Ознакою достигання є пожовтіння нижніх листків. Із збиранням часнику не можна запізнюватися, бо головка знову утворює зелені листки, а тоді він непридатний для зберігання.

Збирають часник у хорошу погоду за допомогою са­пок, лопат або просто виривають вручну. Вирвані голов­ки очищають від волокнистого коріння і землі та від лис­тя на 4—5 см від головки і висушують. Після висушу­вання часник зберігають у сухому приміщенні при температурі 5—10 °С, бо при надмірно високій температурі він пересихає.

Leave a Reply