Технологія вирощування часнику
ЧАСНИК. Рослина теплого клімату, поширена по всій Україні, але на півдні утворює більші головки, які складаються із зубків (10—20 і більше в кожній головці).
У суцвітті так званого озимого часнику замість квіток утворюються маленькі зубочки, якими можна розмножувати рослину. Протягом літа вони дають невеликі головки з одним зубком. Культивують часник заради головок, які використовують як приправу, на маринади при консервуванні та солінні різних овочів.
Часник має лікувальне значення.
У грунті для часнику повинен бути достатній запас поживних речовин і вологи. Свіже угноєння впливає негативно, тому гній у кількості 50—60 т/га вносять під попередню культуру. Безпосередньо перед посадкою часнику можна вносити тільки перепрілий гній чи компост.
У культурі є яра й озима форми часнику, які зовні подібні, але між ними велика різниця в строках садіння, бо коли ярий часник посадити восени, то він не витримує в грунті зимових температур, хворіє і гниє.
Головки озимого часнику трохи більші, ніж ярого, достигають на два тижні раніше і мають гостріший смак. Грунт під ярий часник готують так, як і під цибулю з арбажейки.
Розмножують часник зубками, висаджують рано весною, як і цибулю-арбажейку, на глибину до 4—5 см. Озимий часник розмножують або зубками з головки, утвореної в землі, або зубочками, які утворюються в суцвіттях замість насіння.
Для озимого часнику треба підбирати легкі грунти, бо на важких, наприклад глинистих, він восени і весною часто загниває. Садять озимий часник на глибину 6— 7 см пізно восени, бо дощова погода в цей період призводить до загнивання зубків. Догляд за часником осіннього й весняного садіння подібний до догляду за цибулею.
Достигає ярий часник у другій половині серпня, а озимий — на два тижні раніше. Ознакою достигання є пожовтіння нижніх листків. Із збиранням часнику не можна запізнюватися, бо головка знову утворює зелені листки, а тоді він непридатний для зберігання.
Збирають часник у хорошу погоду за допомогою сапок, лопат або просто виривають вручну. Вирвані головки очищають від волокнистого коріння і землі та від листя на 4—5 см від головки і висушують. Після висушування часник зберігають у сухому приміщенні при температурі 5—10 °С, бо при надмірно високій температурі він пересихає.