You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Зберігання свіжих яблук і груш

Яблука і груші належать до найбільш поширених плодів, які використовуються у свіжому вигляді.

Всі сорти яблук і груш за строками достигання поділяють на три основні групи: літні, осінні і зимові, з яких тільки зимові сорти придатні для тривалого зберігання.

Тривале зберігання свіжих плодів залежить від сорту, ступеня стиглості, пакування, умов зберігання тощо. Непридатні для збе­рігання плоди перестиглі і недостиглі. Не можна зберігати плодів навіть з незначними ушибами, натисками, проколами та іншими пошкодженнями.

Після збирання плоди необхідно старанно розсортувати за якістю і розмірами (краще зберігаються плоди середніх розмірів). Звичайно яблука і груші зберігають у ящиках. Перед укладанням плодів ящики вистилають папером. На дно і під кришку кладуть шар м’якої стружки (стружку можна замінити деревною тирсою).

Добре зберігаються плоди, загорнуті в 1—2 шари паперу. Па­пір затримує вуглекислоту, яка виділяється плодами під час ди­хання, що зберігає плоди від псування.

Не рекомендується застосовувати як пакувальний матеріал солому, бо вона швидко зволожується і загниває, передаючи запах гнилі плодам.

Добре зберігаються плоди в упаковці з торфовим порошком, вологість якого повинна бути близько ЗО процентів. Для цього ящики вистилають папером, потім насипають шар торфу завтовшки 2—3 сантиметри і на нього кладуть в один ряд загорнуті в папір плоди.

Після цього знов насипають торф і кладуть ряд плодів. Так заповнюють весь ящик. Верхній ряд плодів закривають звислими кінцями паперу і забивають кришку.

Свіжі яблука добре зберігаються без пакування, якщо їх за­сипати чистою деревною тирсою (не сосновою). Зберігати плоди краще в прохолодному не дуже сухому, бажано вентильованому приміщенні (краща температура близько 0 градусів).

Tags:

Leave a Reply