You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Зберігання свіжих овочів

В домашніх умовах можна зберегти протягом зими і осені сві­жими столові буряки, моркву, цибулю, капусту та інші овочі. Закладають на зберігання тільки доброякісні овочі.

Перед закла­данням на зберігання їх добре просушують на повітрі, відбирають недорозвинені і попсовані плоди.

Не можна закладати на зберігання овочі приморожені, запа­рені, прив’ялі, механічно пошкоджені.

Зберігати їх слід в сухих, темних, прохолодних приміщеннях, по можливості забезпечуючи добру вентиляцію у самій товщі овочів.

Температура зберігання овочів рекомендується від 0 до 4 гра­дусів тепла. Овочі зберігають також у кагатах, траншеях і ямах.

Капусту свіжу у підвалах і льохах краще зберігати у підвіше­ному вигляді або на стелажах заввишки в 2—3 головки.

Добре зберігаються головки капусти разом з корінням і зе­леним листям у кагатах в 2—3 ряди, з пересипанням кожного ряду Землею або в ямах завглибшки ЗО—40 сантиметрів.

Головки капусти в ямах кладуть корінням уверх і вкривають шаром землі спочатку 10 сантиметрів, а при похолоданні земляне укриття до­водять до 40—45 сантиметрів. При сильних морозах ями слід до­датково вкрити гноєм або соломою.

Найкраще зберігається капуста сорту Амагер.

Буряки столові (краще середніх розмірів) у підвалах можна зберігати у нещільно збитих ящиках або купами заввишки не більше 1,5 метра. Купи насипають не на підлогу, а на дерев’яні решітки. В центрі купи за її висотою рекомендується встановити вузьку дерев’яну решітчасту трубу або ж замінити її соломою.

Добре зберігаються буряки у невеликих кагатиках з глибиною котловану 20 сантиметрів і шириною близько 1 метра. В кагат насипають відібрані буряки, вкривають спочатку соломою зав­товшки 25—ЗО сантиметрів і землею 10 сантиметрів. З настанням по­холодання земляне укриття за кілька раз доводять до одного метра.

Моркву і петрушку добре зберігати у сховищах в штабелях з перешаруванням кожного ряду коренеплодів піском завтовшки З—4 см. (Пісок краще брати з грунту на глибині 1 метра).

Штабель з коренеплодів кладуть на підлозі, головками назовні, заввишки до 0,6 метра (коренеплоди не повинні доторкуватися). Краї штабеля закруглюють і зверху роблять вужчим.

Кращий спосіб зберігання моркви — в щільно збитих ящиках з пересипанням коренеплодів піском або ж у штабелях з переси­панням коренеплодів піском і обмазуванням з усіх боків глиною завтовшки 2 сантиметри.

На півдні України рекомендується моркву і петрушку збері­гати у траншеї завглибшки близько 1 метра, з пересипанням кож­ного ряду коренеплодів піском або землею.

Цибулю ріпчасту добре зберігати у підвішених вінках в сухому приміщенні. У домашніх умовах в невеликій кількості цибулю рекомендують зберігати біля печі.

У сховищах цибулю завантажують на стелажі (полиці) шаром в ЗО—40 сантиметрів або зберігають у ящиках штабелями.

Краще зберігаються гострі сорти цибулі. Слід також мати на увазі, що добре просушування цибулі перед закладанням її на збе­рігання є найголовнішою умовою успішного зберігання. У випадку незначного проморожування цибулі під час зберігання не можна її відморожувати швидко.

Часник зберігають так само, як і ріпчасту цибулю — у вінках, в сухому прохолодному приміщенні. Але його можна також збе­рігати і в ящиках ємкістю 8—12 кілограмів або на полицях у су­хому приміщенні шаром в ЗО сантиметрів.

Tags:

Leave a Reply