Зберігання свіжих кавунів
Практика довела, що кавуни можна зберігати у свіжому вигляді до січня, а іноді і до лютого. Успіх зберігання кавунів залежить від їх стану, підготовки до зберігання і умов зберігання.
На зберігання треба відбирати кавуни найбільш стійкі пізніх сортів, технічної стиглості, без ушибів, подряпин і захворювань.
Для зберігання придатні тільки достиглі кавуни з засохлою плодоніжкою і блискучою коркою. Такі кавуни збирають в суху погоду, плодоніжку відрізують від огудиння обережно ножем або ножицями, зберігаючи її при кавуні. Кавуни недостиглі і перестиглі для тривалого зберігання непридатні.
Винятково важливим є запобігання механічним пошкодженням кавунів. Слід враховувати, що навіть незначне пошкодження викликає ураження тканин. Через це дуже важливим фактором для успішного зберігання кавунів є обережне поводження з ними при збиранні, перевезеннях і укладанні їх на зберігання.
Встановлено, що найкращу лежкість мають такі сорти кавунів: Мурашка, Мелітопольський, Білосім’ячко, Кримський переможець та інші середніх розмірів.
Найкраще зберігаються кавуни на решітчастих полицях у закритих приміщеннях, на яких укладають їх в один ряд плодоніжками доверху так, щоб вони не доторкувались один до одного.
У звичайних сараях кавуни зберігають у полові або на сухій деревній стружці. При настанні морозів їх укривають зверху половою або стружкою шаром завтовшки 15—20 сантиметрів.
На півдні України добре зберігаються кавуни на горищах, також з перешаруванням їх половою. Під час зберігання необхідно періодично оглядати кавуни. При виявленні ознак псування їх потрібно негайно зняти.
Кавуни краще зберігати при температурі 3—5 градусів тепла.