You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Зберігання свіжих кавунів

Практика довела, що кавуни можна зберігати у свіжому ви­гляді до січня, а іноді і до лютого. Успіх зберігання кавунів за­лежить від їх стану, підготовки до зберігання і умов зберігання.

На зберігання треба відбирати кавуни найбільш стійкі пізніх сортів, технічної стиглості, без ушибів, подряпин і захворювань.

Для зберігання придатні тільки достиглі кавуни з засохлою плодоніжкою і блискучою коркою. Такі кавуни збирають в суху погоду, плодоніжку відрізують від огудиння обережно ножем або ножицями, зберігаючи її при кавуні. Кавуни недостиглі і перестиглі для тривалого зберігання непридатні.

Винятково важливим є запобігання механічним пошкодженням кавунів. Слід враховувати, що навіть незначне пошкодження викликає ураження тканин. Через це дуже важливим фактором для успішного зберігання кавунів є обережне поводження з ними при збиранні, перевезеннях і укладанні їх на зберігання.

Встановлено, що найкращу лежкість мають такі сорти кавунів: Мурашка, Мелітопольський, Білосім’ячко, Кримський перемо­жець та інші середніх розмірів.

Найкраще зберігаються кавуни на решітчастих полицях у за­критих приміщеннях, на яких укладають їх в один ряд плодо­ніжками доверху так, щоб вони не доторкувались один до одного.

У звичайних сараях кавуни зберігають у полові або на сухій деревній стружці. При настанні морозів їх укривають зверху половою або стружкою шаром завтовшки 15—20 сантиметрів.

На півдні України добре зберігаються кавуни на горищах, також з перешаруванням їх половою. Під час зберігання необ­хідно періодично оглядати кавуни. При виявленні ознак псу­вання їх потрібно негайно зняти.

Кавуни краще зберігати при температурі 3—5 градусів тепла.

Tags:

Leave a Reply