You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Заходи безпеки в побуті

На сонці не можна працювати без головних уборів. Заходи безпеки при готуванні й прийнятті їжі. Досить часто господарки пошкоджують руки при обробці кісток м’яса, при обскубуванні або патранні птиці.

Такі ранки небезпечні: кігті птиці завжди забруднені землею, в якій містяться різноманітні мікроби, що можуть потрапити в ранки і спричинитися до гнійних захворювань.

Часто пошкоджуються руки при чистці й обробці риби, особ­ливо при видаленні плавців і зябер; риб’яча кістка може зламатися і застряти під нігтем. Щоб не вколотися при вирізуванні плавців, треба прихопити їх рушником. Рекомендується в руки брати трохи кухонної солі, тоді риба не буде вислизати.

Столовий посуд треба старанно перевірити, чи нема на ньому тріщин. Непомічені тріщини і щербини в посуді можуть бути при­чиною поранення рук. Щоб склянки не розбивалися, їх перед мит­тям треба нагріти у теплій воді.

Не можна близько нахилятися до плити, бо це шкідливо для очей. Для перемішування і взяття проби їжі треба користуватися довгою ложкою.

Часта зміна гарячої і холодної їжі при куштуванні шкідливо впливає на емаль зубів. Не можна пробувати дуже гарячу їжу і дуже холодну; перш ніж попробувати гарячу їжу, треба дати їй прохолонути.

Перед готуванням їжі, а також при переході від роботи з сири­ми необробленими продуктами до готових, вже зварених страз треба мити руки водою з милом. Треба також мити руки після відвідання вбиральні і, звичайно, перед прийняттям їжі.

Необхідно стежити за станом рук, не запускати порізів та опі­ків, бо гнійні захворювання шкіри є джерелом інфекції, яка може бути легко занесена в їжу.

Нещасні випадки можуть бути й під час прийняття їжі, так, м’ясні і риб’ячі кістки, які випадково потрапили в їжу, іноді застряють у глотці або стравоході. Гостра кістка може встроми­тися у слизову оболонку стравоходу.

Сподіваючись проштовхнути кістку, іноді починають ковтати корки хліба або іншу тверду їжу з тим, щоб вона проштовхнула кістку, що застряла, але цей захід, навпаки, надзвичайно шкідливий і небезпечний через те, що він може бути причиною ще глибшого проникнення кістки у стінку стравоходу. При застряванні кістки не треба нічого робити, самим, а відправити потерпілого до лікаря.

В тому випадку, якщо у верхній частині стравоходу застряв шматок м’якої їжі, наприклад варена картопля, видалити його можна й самому за допомогою блювальних рухів, для чого досить засунути два пальці в глотку. Коли, потерпілий може ковтати,  дати йому рідку їжу, наприклад кашу з великою кількістю масла.

Tags:

Leave a Reply