You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як вести себе за столом

Сідаючи до столу, не грюкайте стільцем, не кладіть лікті на ска­тертину.

Не пояснюйте голосно, через яку хворобу ви відмовляєтесь від про­понованої страви,— цим ви можете зіпсувати апетит іншим.

Суп треба зачерпувати у напрямку до себе, набираючи неповну ложку, щоб можна було донести її до рота, не проливши ні краплі. Ложку підносять до рота лівою частиною переднього краю.

Якщо перша страва дуже гаряча — зачекайте трохи, поки вона охолоне, і тоді починайте їсти.

З’ївши суп, покладіть ложку в тарілку, а не обпирайте її об вінце. Якщо ви тимчасово припинили їсти, робіть так само.

Фрикадельки та галушки в супі поділяйте на частки ложкою. Не можна відкушувати їх по шматочку і решту класти назад в суп.

Користуючись виделкою і ножем, тримайте виделку в лівій руці, а ніж — у правій. Якщо ви їсте самою виделкою, без ножа, то її треба три­мати в правій руці.

Від смаженого м’яса, відбивних котлет і т. ін. відрізуйте шматок за шматком поступово, в міру того, як з’їдаєте їх. Все зразу нарізують тіль­ки дітям, які не вміють користуватися ножем. Відрізуйте шматки з того боку, який ближчий до вас.

При нарізуванні ведіть ніш в напрямку до себе, а виделку тримайте похило, а не перпендикулярно тарілці, інакше виделка може зісковзнути і їжа розлетиться по столу.

Котлети, варені овочі, рибу різати ножем не слід, їх розділяють на шматки виделкою; пташине м’ясо їдять руками, тримаючи за кісточку.

Ні в якому разі не можна їсти з ножа.

Не прийнято накладати своєю ложкою чи виделкою їжу з блюда, брати сіль з сільниці ножем, яким вже користувалися. Якщо в сільниці немає ложечки, можна просто відсипати трохи солі на свою тарілку.

Коли їсте хліб, не ріжте його, не відкушуйте від скибки, а ламайте на дрібні шматочки і кладіть у рот. Сказане не стосується, зрозуміло, бутербродів.

Ніколи не дозволяйте собі в гостях, на урочистому обіді вимазувати хлібом соус з тарілки.

Хліб треба брати з хлібниці рукою, а не виделкою.

Намазувати хліб маслом прямо з маслянки не слід. Треба спочатку покласти масло собі на тарілку.

Якщо під час їди вам треба щось взяти і для цього необхідно по­класти ніж і виделку, кладіть їх на тарілку в тому положенні, в якому тримали, тобто ніж ручкою праворуч, виделку — ліворуч.

Деякі страви (яєшню, вінегрет, салат, локшину) їдять тільки ви­делкою, тримаючи її в правій руці. При цьому можна допомагати собі шматочком хліба.

Не рекомендується витягати на очах у всіх застряглі в зубах залишки їжі. Принаймні користуватися при цьому треба не виделкою або сірником, як дозволяє собі дехто, а спеціальною зубочисткою. Поста­райтеся зробити цс швидко і непомітно для присутніх, прикривши рот лі­вою рукою.

Якщо ви хочете взяти що-небудь зі столу, не тягніться до блюда через весь стіл, а попросіть сусідів передати його вам.

Блюда зі стравами, цукерницю, сільницю, після того як ви ними по­користувалися, слід поставити па попереднє місце.

Перш ніж випити води, соку, пива, треба витерти губи серветкою, щоб на склянці або фужері не залишилося жирної плями.

Після їжі ніж та виделку кладуть на тарілку поруч, а не нав­хрест — так їх легше потім забрати.

Не можна випльовувати кісточки від фруктів і дрібні кістки від м’ясних страв прямо на тарілку. Треба спочатку перекласти їх на ложку або виделку і тільки потім в тарілку.

Брати цукор уже мокрою ложечкою не можна. Ложечка служить тіль­ки для розмішування цукру — залишати її в склянці або чашці під час пиття, брати в рот, вискрібати нею на дні цукор некрасиво; розмішавши цукор, покладіть ложечку на блюдечко.

Стукотіти ложкою, розмішуючії напій в чашці, вважається ознакою невихованості.

Якщо ви додаєте в каву або чай спиртні напої, налийте їх спочатку в ложку, а вже з неї — в чашку.

Tags:

Leave a Reply