You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як сервірувати стіл

Різні соуси, сметану, хрін подають на стіл у соусниках. Під соус­ник ставлять пиріжкову тарілку і кладуть на неї чайну ложку.

Після закуски зі столу прибирають закусочні тарілки.

Прозорі бульйони можна розлити у підігріті бульйонні чашки.

Супи, як холодні, так і гарячі, наливають у глибокі тарілки, які став­лять па мілкі столові.

Пампушки, пиріжки або грінки до супу чи борщу ставлять на стіл на круглому блюді, і кожен гість сам кладе їх собі на пиріжкову тарілку. Якщо гостей багато, ставлять кілька блюд, але розносити пампушки і пи­ріжки не рекомендується.

Улітку, коли улюбленою стравою стають холодні борщі, окрошки, можна поставити на стіл салатничку з подрібненим столовим льодом.

Перш ніж подавати другі страви, господарка повинна зібрати зі столу весь використаний посуд, в тому числі і мілкі столові тарілки.

Якщо ви приготували не одну, а кілька других страв, подавайте їх у певній послідовності: спочатку рибні, потім м’ясні — печеню або птицю — і лише після того вареники або овочі.

М’ясні другі страви подають на овальних або круглих блюдах, а рибу цілою — на довгастих ри.бних лотках.

Розкладаючи на порції розрубану курку або індичку, слід класти на кожну тарілку два шматочки: одні білий — від грудинки і один тем­ніш — від ніжки.

Солоні, консервовані та мариновані огірки, помідори, сливи, груші, яблука треба подавати на стіл у салатниках зі спеціальною ложкою.

Перед тим як подавати солодкі страви та печиво, слід зібрати зі столу всі тарілки, виделки, ножі, сіль, масло, хліб і подати чисті десертні тарілки, ложечки, склянки, холодні напої.

Фруктовий крюшон подавайте у вазі, крюшошшці або глечику, а гості самі розіллють його у чашки спеціальною ложкою.

Киселі, компоти, желе, муси та інші десертні страви подають у чашках або в спеціальних вазочках на блюдечку.

На сніданок подають здебільшого якусь гарячу чи холодну страву, а потім частують гостей чаєм, кавою, какао, молоком.

Якщо на сніданок подаватимуть чай, треба додатково поставити чашки, склянки, розетки для лимона і варення, цукорницю, вази з печивом або тістечками. Цукерки подають у вазах або коробках. Для цукерок без обгортки слід покласти щипці.

Стіл для чаю, кавн найкраще накривати кольоровою скатеркою. В центрі стола ставлять вазу з варенням, цукерками, коло вази — сухар­ницю з печивом і розетки з тонко нарізаним лимоном.

Чай може замінити легку вечерю, і в такому разі на стіл слід ста­вити вершкове масло в маслянці, тарілки з шинкою, сиром, ковбасою та ін­шими продуктами для бутербродів.

Чай, каву з молоком і какао подають у склянках або в чайних чашках. Під склянку або чашку ставлять блюдечко і на нього кладуть чайну ложку. Чашку чи підстаканник ставлять ручкою праворуч.

Чорну каву господарка розливає з кофейника в маленькі кофейні чашки і подає кожному гостю на блюдечку разом з маленькою кофейною ложечкою.

До гарячих напоїв рекомендується подавати цукор, варення, ли­мон, торти, тістечка, печиво, цукерки, коньяк, лікер, фруктові соки.

Торти, тістечка і печиво слід ставити на стіл в плоских низькії ч вазах і біля них класти лопатки (для торта) і щипці (для тістечок і пе­чива) .

Цукор (лише кусковий) подають в цукорницях і зверху кладуть щипці.

Варення подають у вазах, а перед кожним гостем ставлять розетку. Господарка має сама накладати варення спеціальною десертною ложкою.

Leave a Reply