You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як правильно збирати врожай

Вирощений врожай треба своєчасно і правильно зібрати. Знімайте врожай в суху, нежарку погоду. Після ранкової роси або дощу дайте мож­ливість плодам підсохнути.

Не відокремлюйте плоди з плодовими гілоч­ками, знімайте їх обережно, не ушкоджуючи їх. Літні сорти яблук (Папіровку, Грушовку московську, Китайську золоту тощо) знімайте, коли плоди набудуть притаманного їм кольору і вільно відокремлюватимуться від плодової гілочки.

Дозрівання осінніх сортів яблук (Коричневого смугастого, Боровинки, Бельфера-китайки тощо) визначається за потемнінням насіння всередині плодів. Зимові сорти (Антонівку звичайну, Пепін шафранний, Слав’янку тощо) збирайте якомога пізніше, але до осінніх заморозків.

Не зволікайте збирання дозрілих плодів, оскільки вони можуть осипатися і втратити смак. Та й до того ж стануть непридатними для три­палого зберігання.

У вишні плодоніжку обстригають ножицями.

Чорну смородину знімають окремими ягодами, а червону і білу — гронами.

У суниці, аґрусу і малини плодоніжку відщипують нігтями.

Не пересипайте плоди з однієї корзини в іншу, перекладайте їх обережно руками. Особливо це стосується ягід суниці і малини.

Знімайте плоди з високих дерев тільки за допомогою драбин; пе ставайте ногами на гілки.

Зібравши з дерева увесь врожай, одразу ж прийміть підпори і скла­діть їх у штабелі або в піраміди для зимового зберігання.

Свіжі груші так само, як і яблука, мають багато цукру, але кислот в них менше, тому на смак вони солодші. В них є солі калію, натрію, каль­цію, фосфору, заліза та інші; вітаміни В і С, а також дубильні, пектинові та ароматичні речовини.

Пектинових речовин в грушах менше, ніж в яб­луках, а от солей фосфору — більше. Багато культурних сортів груш від­значаються соковитим маслянистим м’якушем і ніжним смаком.

З виро­щуваних на Україні найпоширеніші груші таких сортів: літні—Лимонка, Ільїпка, Глива, Глек, Паїгаа, Улюблена Клаппа, Вільямс; осінні — Лісова красуня, Бере Бокс, Мар’яна, Бере Діль, Дюшес; зимові — Бере Арданпон, Бере зимова Мічуріна, Жермец, Жозефіна.

Плоди на молодих деревах завжди більші, ніж на старих. Проте зберігаються вони гірше. Тому на зиму краще відкладати яблука чи груші середні за розміром. Якщо ж хочете зберегти великі плоди, покладіть їх окремо.

Свіжі абрикоси містять в середньому 10—12% цукру, 1—1,5% кислот, близько 0,6% пектину, трохи білків і близько 0,7% мінеральних речовин, серед яких багато заліза. Вони багаті на каротин (провітамін А), містять вітамін С.

На Україні вирощується багато сортів абрикосів, але найпоширеніші — Червонощокий, Амброзія, Великий жовтий, Есперена ранній і  Ананасний.

Основні насадження персиків розташовані в Кримській та інших південних областях, але в останній час у невеликій кількості їх культиву­ють в усіх областях .

Leave a Reply