You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як доглядати кухонний посуд?

Чайник. Алюмінієвий чи емальований купувати? Га­даємо, краще віддати перевагу емальованому — він лег­ше миється, отже, економить час. Проте не економте часу на підігріванні води: смак підігрітої кип’яченої води значно гірший.

Але який би чайник — емальований чи алюмінієвий ви не придбали, час від часу його слід очищати від накипу. Позбутися його можна кількома способами.

Налийте у посуд розчин соди для прання (чайна ложка на склянку води) і прокип’ятіть — накип зніметь­ся жорсткою щіткою або дерев’яною паличкою. Посуд ретельно помийте гарячою і холодною водою.

У чайнику протягом 1,5—2 годин кип’ятіть воду, до­давши до неї одну-дві ложки оцтової есенції або чотири-п’ять столових ложок оцту на літр води.

Є ще один досить ефективний спосіб: у посуд кладуть лушпиння з картоплі і кип’ятять, доки накип не роз­м’якшиться.

Кавник. Деякі варять каву в електричному чи емальо­ваному кавнику, інші віддають перевагу спеціальним від­критим каструлькам. Що придбати — судіть самі. Каст­рулька, звичайно, швидше і легше миється, та коли маєте справу з електричним кавником, є певність, що кава «не втече».

Каструлі, їх, думаємо, має бути п’ять-шість. Для супу і макаронів більша — літри на 3—4 і краще емальована. В ній також можна варити киселі і компоти. Для овочів згодиться і алюмінієва, менша.

Найкращий спосіб мит­тя каструль — кип’ятіння з содою. Якщо у посуді щось пригоріло, він після цього відмивається швидко й легко. Отож не шкребіть каструль ножем, не чистіть наждач­ним папером — це марно витрачені зусилля.

Тушкувати овочі, м’ясо, птицю краще в чавунці або гусятниці: вони краще нагріваються, отже швидше «до­стигає» страва, вони й довше зберігають тепло — не до­водиться страву зайвий раз підігрівати.

Для молока найпридатніша алюмінієва каструля. Крім молока, нічого іншого в ній не варіть: молоко лег­ко вбирає в себе всілякі пахощі.

Алюмінієву каструлю, що потьмяніла, прокип’ятіть у воді з трьома-чотирма столовими ложками оцту, а влітку вкиньте в неї щавель. Якщо у каструлі щось пригоріло, всипте солі, налийте води і дайте кілька годин постояти. Емальований посуд також легше відмивати з сіллю.

Плями на алюмінієвому посуді від страв, що приго­ріли, можна швидко видалити, якщо протерти їх щойно розрізаним яблуком або скип’ятити в посуді воду з цибулею. Після цього вимийте каструлю з милом.

Нині у продажу є каструлі з вогнетривкого скла. Жінки, напевно, вже оцінили зручність цього посуду. Готувати в ньому їжу дуже приємно. Він не пригоряє, оскільки господарка, не знімаючи кришки, має змогу весь час стежити через прозорі стінки посуду за тим, як вариться страва, чи не википіла вода, чи набув, примі­ром, соус потрібної густоти.

Сковороди, як і чавунці, теж мають швидко розігрі­ватися і довго зберігати тепло. Цим вимогам найкраще відповідають сковороди з чавуну або щільного алюмі­нію.

Сковорід радимо придбати як мінімум дві: вели­ку — для смаження м’яса та овочів, і меншу — для яєчні, млинців. Щоб вдався перший млинець, прожарте нову сковороду з сіллю і промийте гарячою водою. Вона на­далі не пригорятиме.

Ножі потрібні різноманітні, краще з неіржавіючого металу — вони не окислюються. Для ефективної роботи на кухні не байдужа і форма ножа. Довгими ножами-пилками найзручніше нарізати хліб, особливо білий і м’який. Для овочів потрібні коротші ножі.

Ніж для риби подібний до лопатки, ним зручно підхоплювати і пере­кладати рибу. Довгі і тонкі ножі призначаються для на­різання сиру, шинки, сирого м’яса. Коротким ножем із заокругленим кінцем зручно намазувати масло.

Не забудьте: ножі мають бути гострими, тільки тоді ними зручно і швидко працювати.

Tags:

Leave a Reply