You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Видалення накипу

Для видалення накипу з посуду (чайників, самоварів), засто­совують луги і кислоти. Луги не діють на метал, за винятком алю­мінію, тому їх слід застосовувати в першу чергу.

При обробці лу­гом накип добре розм’якшується і потім легко видаляється за до­помогою щітки. Для обробки треба брати фосфорнокислі солі (на­приклад.

Три натрій фосфат),   які містяться в порошках «тринатр» і «фоспор»; рідше використовують пральну соду.  Тринатру або фоспору беруть 20 — 40 грамів на літр гарячої води і кип’ятять у посуді з накипом 1 — 2 години, після чого накип зіскоблюють і посуд промивають кілька разів чистою водою. Якщо накип відразу не видаляється, обробку повторюють 2 — 3 рази.

З кислот найчастіше застосовують оцтову есенцію або 8-про-центний оцет. Оцтової есенції беруть 1 —2 чайні ложки на літр води. Воду кип’ятять 1— 11/2 години, потім посуд старанно промивають чистою водою. 8-процентного оцту треба брати 3—5 столових ложок на літр води.

Рідше застосовують соляну кислоту, тому що вона шкідливо впливає на метал і для посуду з тонкими стін­ками непридатна.

Для видалення накипу з мідних чайників можна застосовувати розчин каустичної соди (10 грамів на літр води).

Leave a Reply