You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Правила здорового харчування

Є три золотих правила харчування: помірність, повноцінність про­дуктів, суворе додержання правильного режиму.

Наслідком надмірного споживання їжі є втрата стрункості і жвавості рухів, поява некрасивих складок шкіри і подвійного підборіддя, ожиріння.

Щоб уникати надмірностей у харчуванні, треба знати енергетичну цін­ність окремих продуктів. Надлишкові калорії ми найчастіше одержуємо від хліба, солодощів, крупів, жирів.

Іжа має містити в правильних пропорціях незамінні елементи: білки, жири, вітаміни, мінеральні та інші речовини. Дбайте, щоб кожного дня у ва­шому меню була яка-небудь молочна або рибна страва, обов’язково — овочі, необхідна кількість тваринних і рослинних жирів, фрукти.

Важливо забезпечити організм повноцінними білками. Відомо, що хро­нічна нестача білків у харчовому раціоні швидко призводить до старіння — шкіра втрачає пружність, з’являються передчасні зморшки, ознаки поганого самопочуття, млявість. Потреба людини в білках індивідуальна. Молодим необхідно близько 80 г білка на день, більше можна вживати при підвищеній фізичній активності.

Джерела повноцінного білка — молоко, сир, м’ясо, яйця, овочі. Хліб, крупа, картопля також містять білки, проте трохи нижчих харчових якостей.

Найвидатнішим досягненням у науці про харчування було відкрит­тя вітамінів — речовин, роль яких у правильному функціонуванні важко перебільшити. Вітаміни сприяють засвоєнню основних харчових продуктів, підтримують нормальну життєдіяльність окремих органів, підвищують опір організму різним шкідливим впливам зовнішнього середовища і працездат­ність.

Потреба у вітамінах зростає при посиленому фізичному і розумовому навантаженні, перегріванні та переохолодженні, вагітності, запалювальних захворюваннях кишечника і в багатьох інших випадках.

До складу людського тіла входять солі кальцію, магнію, фосфору, залі­за, натрію, калію, ііоду, міді та ін. Це «будівельний матеріал», з якого скла­дається, зокрема, кістяк.

Нормальна робота серця залежить від наявності солей натрію, калію, кальцію, солі магнію зменшують спазми судин, функціонування підшлун­кової лилози неможливе за відсутності в організмі цинку.

Тому для збагачення організму вітамінами і мінеральними речовинами необхідно споживати достатню кількість овочів і фруктів. Вітаміни й міне­ральні речовини містяться також у молоці, сирі, м’ясних і рибних продуктах тощо. Кількість їх у різних продуктах не однакова, тому важливо, щоб їжа була різноманітною.

Дуже цінні часник, цибуля, петрушка, кріп, які містять фітонциди— речовини, здатні вбивати бактерії. Оздоровленню шлунка сприяють і так звані пектини, які знешкоджують в організмі отруйні речовини.

Пектини у великій кількості містяться в яблуках, вишнях, апельсинах, редьці, столо­вих буряках. Останні, крім того, містять антоціани, що сприятливо вплива­ють на стан кров’яних судин і нормалізують кров’яний тиск.

Leave a Reply