You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Працювати сидячи чи стоячи?

Підраховано, що понад 80 процентів усіх кухонних операцій ми виконуємо стоячи. І якщо кухонний стіл, плита, мийка встановлені надто низько, господарці дово­диться працювати схилившись.

Від цього швидко втом­люються м’язи спини, витрата енергії на певні операції збільшується приблизно на 25 процентів.

При середньо­му зрості жінки 155—165 см найбільш зручна висота кухонного стола 85 см. Вищим чи нижчим на зріст до­ведеться вносити певні корективи у «зріст» меблів, вихо­дячи з того, що поверхня кухонного стола має бути на 10 см нижче ліктя зігнутої руки.

І все ж варто привчати себе виконувати якнайбільше домашньої роботи сидячи. Гігієністи відзначають, що робота стоячи втомлює найбільш, оскільки доводиться витрачати багато енергії на підтримання тіла у верти­кальному стані. Знаємо чимало жінок, які навіть неве­лике прання, не говорячи вже про чищення картоплі чи інші підготовчі куховарські справи, виконують сидячи.

Щоправда, при цьому слід подбати про зручний підйом­ний стілець, бажано круглий, щоб він і місця займав менше. Регулюючи його висоту, можна прибрати таку зручну позу, яка сприятиме зменшенню напруженості рук у процесі роботи.

Стежте при цьому і за поставою. Гігієністи, зокрема, звертають нашу увагу на те, що зігнута спина спричи­няє значно більшу — мало не на 50 процентів — витрату енергії.

Але й працюючи сидячи, не забувайте час від часу змінювати позу. Найкраще передбачити такий режим праці, аби час від часу переключатися з однієї роботи на іншу. Та, відверто кажучи, господарка робить це, не чекаючи нашої підказки. Більш нагальною лишається порада вчитися працювати сидячи, дбаючи про раціо­нальну організацію робочого місця.

Leave a Reply