You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Опалення

Звичайна вариста піч твердо увійшла в селянсь­кий побут. Треба сказати, що вона має ряд істотних недолі­ків: займає велику площу і в той же час погано обігріває кім­нату. Тільки незначна частина тепла від спалювання в ній дров йде на обігрівання приміщення, а основна маса виходить даремно в димар.

При палінні нагрівається лише та частина печі, що знаходиться вище черені, а нижня її частина не нагрівається, завдяки чому температура в нижній частині кімнати майже завжди нижча від нормальної, що негативно впливає на здоров’я людини, а особливо на маленьких дітей.

При будуванні печі треба разом з нею робити плиту, яка дає можливість економко витрачати паливо і краще обігрівати кімнату. В цьому випадку у печі випікають тільки хліб. Найбільш доціль­ним є влаштування щитка з димооборотами, через які проходить нагріте повітря від плити. В такому щитку треба зробити також і самостійну топку (підтопок). Зранку щиток нагрівається від плити, а увечері його можна нагрівати через підтопок.

Для південних районів України слід рекомендувати замість печі з плитою будувати тільки плиту, але пристосовану і для випікання хліба.

Якщо піч недостатньо обігріває житло, треба додатково збуду­вати голландську грубу.

Тепле повітря у приміщенні підіймається до стелі, а холодне скупчується внизу. Щоб кімнати не охолоджувались восени і взим­ку, слід заздалегідь насипати на горище тирсу, сухий мох, зверху замазати глиною, а також добре забити всі щілини у підлозі, бо через них у кімнату надходить холодне повітря.

Крім того, крізь щілини стікає вода під час миття підлоги і провалюється сміття при підмітанні. Сміття там гниє, розкладається і забруднює повітря в кімнатах.

Дуже важливо оштукатурити стіни зовні і, особливо, всередині. При цьому житло стає більш гігієнічним і теплим. Оштукатурювати будинок можна тільки після повного його осідання — через рік і більше після збудування.

По можливості  треба старанно отеплити  цоколь  і  підвал.

Leave a Reply