You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Корисні поради рибалкам. Літо

Якщо у червні риболовля в розпалі, то в липні рибалки нудьгують. У спеку риба стає вередливою, клює вдосвіта і на захід сонця. Щука вже не хоче на блешню й дивитись, а в’язям і красноперам давай живих коників. Сом’ятники палять по берегах багаття, чатуючи на нічного хижака.

Зате липень — благодатна пора для любителів раків. На Україні по­ширений головним чином довгопалий рак з видовженими клешнями, які завжди щільно зімкнені. Щоправда, м’ясо рака, біле, соковите й ніжне, смачне навесні, в період дозрівання ікри. Раки літнього улову худі, і тому їхні смакові якості нижчі. Найсмачніші раки осіннього улову.

Часто перед недосвідченими рибалками постає проблема: як зберегти рибу свіжою протягом жаркого літнього дня? Пустити рибу у відро з во­дою — це найвірніший спосіб втратити улов. Зябра у риби швидко стають білими, а сама вона вкривається слизом, в якому містяться різні бактерії. Найкраще зберігати рибу на кукані. Тільки не треба нанизувати її під­ряд, бо так вона швидко загине. Прив’яжіть до шпагату на незначній від­стані один від одного дротяні гачки, зробивши на кожному застібку. Нани­жіть на них рибу, застібніть гачки й опустіть кукан на глибокому місці. Цей спосіб, як запевняють рибалки, найкращий.

Якщо доводиться тримати рибу кілька днів, треба видалити зябра і нутрощі, протерти всередині травою або ганчіркою, підсушити на сонці і покласти до кошика з осокою чи кропивою. Кошик поставте в затінку. на поплал-чанку— красіюпер, в’язь.

Лящ знову клює па червоного черв’яка, а судак— на білу блешню та живця. На Чорному морі починається хід скумбрії і ставриди.

Ось і минає для рибалок золота пора літніх росяних світанків. По­мітно довшають ночі, знижується температура повітря і води. Подекуди на деревах жовтіє листя. І ще одна прикмета близької осені — тумани.

Вранці вони стеляться над водним дзеркалом, клубочаться над верхівками дерев аж поки зійде сонце. Завмирає життя водяних рослин. Змінюється поведінка риб.

Дедалі менше клює лящ, короп, окунь. Але осіння пора приносить рибалкам свої радощі: справжній мисливець давно чекає на неї, бо саме тепер, нарешті, можна полювати на хижаків — щуку, судака. Риб’а вже від­шукує собі ями для зимівлі, але поки що прагне нагуляти жир.

За літо щука стає сильною, енергійною, дуже пручається, і ловля її у вересні — найцікавіша в сезоні. Восени щука полює на глибоких місцях, в ямах, промоїнах.

Нерідко тримається вона й біля заростей, річкових пере­катів. Найкращі години лову — ранкові та вечірні. Але іноді вона бере і в середині дня — найчастіше в хмарну погоду. Не слід забувати, що найкраща щука ловиться близько своїх нерестовищ, бо саме сюди збираються поласу­вати щучою ікрою плітка, окунь, йорж.

Дуже добре, якщо ви, вивчите улюблені місця щуки, які іноді обмежу­ються площею в кілька десятків метрів. Під час ловлі треба стати так, щоб вітер віяв у спину, а тінь не падала в бік поплавків. І все ж найуспішніша ловля на блешню.

Щоб встановити, на якій глибині тримається риба, і запобігти зачіплю­ванню блешні за корч, треба знати глибину річки чи ставка.

Визначити її можна так: коли блешня після кидка впаде на воду, починають лік і ведуть його доти, доки жилка буде натягнута (тільки блешня ляже па дно, жилка ослабне). Якщо блешня, наприклад, торкнулася дна, коли налічили 10, то при меншому рахунку вона піде трохи вище.

Великий інтерес становить лов судака, тим більше, що він спритніший і сильніший за щуку, а клює енергійно саме на початку вересня.

Найпоширеніший спосіб лову — на поплавчанку. Ловити треба ниж­че гребель з падаючою водою, біля стрімких берегів поблизу корчів, каменів.

Найкраща наживка — дрібна риба (пічкур, йорж), на яку треба ста­вити два гачки: один — до голови, другий — до хвоста. На початку лову жив­ця пускають на різні глибини, але найкращою для осінньої пори є глибина 60—70 см.

Судак іноді клює обережно; тому не треба підсікати його відразу, як тільки поплавок заринув під воду. Взявши наживку і трохи постоявши з нею, він обов’язково піде вбік; саме тоді і треба його виводити.

Коли щуки ховаються у ями, їх на літню блешню не візьмеш. Потрібна важка коливальна блешня.

Tags:

Leave a Reply