You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Коли найкраще збирати лісові ягоди, плоди, горіхи та гриби?

Коли найкраще збирати лісові ягоди, плоди, горіхи та гриби? Відпо­відь на це дає календар, що наводиться нижче.

Квітень. Журавлина. Гриби: сморжі, трюфелі.

Травень. Гриби: сморжі, трюфелі.

Червень. Суниця, алича. Гриби: підберезники, сироїжки, моховики, шампіньйони.

Липень. Суниці, буяхи, ожина, морошка, малина, чорниці, смородина, алича, абрикоси, фісташки. Гриби: підосичники, білі, підберезники, мохови­ки, лисички, вовнянші, білянки, маслюки.

Серпень. Чорниці, буяхи, ожина, морошка, смородина, брусниці, барба­рис, абрикоси, алича, кизил, шипшина, фісташки, ліщинові горіхи, мигдаль. Всі види їстівних грибів.

Вересень. Брусниці, журавлина, ожина, глід, барбарис, груші, яблука, абрикоси, айва, кизил, терен, шипшина, мигдаль, горіхи волоські, ліщинові, кедрові, жолуді. Всі види їстівних грибів.

Жовтень. Журавлина, горобина, груші, яблука, айва, гранати, жолуді, каштани, горіхи волоські, букові. Гриби: опеньки, валуї, корбани, вов-нянки.

Листопад. Гранати, їстівні каштани.

Ось ви підійшли до лісу. Які ягоди та гриби в ньому ростуть? Спо­стережлива людина може визначити це одразу ж. Адже в лісі жодна рос­лина не росте випадково: вона є повноправним членом лісового світу і пере-бувас в тісному взаємозв’язку з іншими травами, чагарниками, деревами.

Так, наприклад, в ялиновому лісі молодим деревцям та чагарнику не виста­чає світла, і підліску майже немає. Натомість багато грушаики, анемон:!, папороті та інших тіньолюбних рослин. Пишно розростаються в тінявому вологому лісі плауни.

Моховиння вкриває землю суцільним килимом. За всіма ознаками можна безпомилково сказати, що в такому лісі зустрінемо чорницю та брусницю.

Суниці треба шукати на осонні — на відкритих місцях, узліссях, схи­лах лісових крів.

Малина найкраще плодоносить на згарищах та порубках.

Журавлина росте на заболочених ділянках лісу. Збирають її в три строки. Зібрані в жовтні ягоди тверді, але при зберіганні достигають і м’як­шають.

Зібрані пізньої осені, до настання сталих морозів, ягоди найсмачніші, найсоковитіші. Зберігати їх треба замороженими. Підсніжна журавлина, яку збирають навесні, найсолодша, проте зберігається педовго. Взагалі зберігати свіжу журавлину можна майже півроку, її заливають водою і гримають у холодному місці.

Відомих усім чорниць багато у листяних та змішаних лісах україн­ського Полісся й Карпат, на вогких болотяних місцях, часто поруч з брус­ницями.

Ви любите збирати гриби? В такому разі не лінуйтесь, вставайте якомога раніше. Збирати гриби в лісі найкраще ранком, по росі, коли ще нема ні тіней, ні сліпучих відблисків.

Росте гриб уночі. Впаде рясний дощ звечора, а на ранок лісова ска-терть-самобранка усіялась грибами. Треба тільки вміти їх відшукати. До­свідчений грибівник знає…

…коли літо сухе, гриби треба шукати ближче до стовбурів дерев, якщо ж вологе — віддалік від них;

…найбільше грибів під березами;

…білі гриби ростуть сім’ями, часто в сусідстві з мухоморами та мураш­никами;

…шукати гриби треба з північного боку дерева; зі сходу і заходу їх значно менше, а з південного боку (особливо якщо літо жарке) їх вза­галі нема;

…підосичники найчастіше зустрінуться під осиками, підберезники — у березовому гаї, рижики й маслюки — у сосновому чи ялиновому лісі;

…не можна проминути верескової порослі: тут під пружними стебель­цями часто-густо ховається старий боровик або й ціла сімейка жовтогарячих лисичок.

Іноді у найнесподіванішому місці: на обочині шосе, під парканом дачі, біля залізниці — натрапиш на велику сім’ю грибів. Але не в кишеню ж їх збирати! Нанижіть їх на звичайнісіньку лозину і зв’яжіть кінці її мотузком чи носовою хустинкою.

Щоб гриби не зім’ялись у сумці або рюкзаку, вставте туди каркас із вербових лозин, зв’язаних мотузкою. А лисичкам ніяка тіснота не страшна.

Гриб не виривають, а відрізають, засипаючи місце, де його взято, вологою землею. Користуйтесь, друзі, дарунками лісу, але робіть це розум­но ощадливо, щоб багатства його не меншали, а примножувались.

Leave a Reply