You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Закупорювання і стерилізація банок

Щільне закупорювання банок (герметизація) — обо­в’язковий і необхідний процес при приготуванні консер­вів. Тільки при повній герметичності тари харчові про­дукти (після стерилізації) можуть зберігатися тривалий час.

Є два способи герметизації скляних банок — ме­ханічний і вакуумний. Для герметизації скляних банок механіч­ним способом необхідно мати: банку з шийкою особливої кон­фігурації , жерстяну кришку , з вкладеним у неї гумовим кільцем .

Верхня частина ший­ки банки (вінця) має циліндричну форму з кільцевим виступом, на жерстяній кришці кільцевий паз, куди закладається кільце. Наповнену банку накривають кришкою, на яку накладають так звану ручну закатувальну машинку-закатку .

Перед закатуванням підводять ролик до бічної по­верхні кришки. Обертаючи закатку навколо банки і по­ступово притискуючи ролик до кришки, деформують останню. Разом з гумовим кільцем до бічної поверхні банки притискують жерстяну кришку.

Притискати кришку роликом треба обережно, щоб не розбити банку. Кришка вважається добре прикатаною, якщо не вдається повернути її рукою.

Таким чином, продукт, що знаходиться в банці, ізо­люється від зовнішнього середовища і після стерилізації! зберігає свої початкові якості і поживні властивості.

Для розфасування консервів, що закупорюються жерстяними кришками, використовують різну скляну! тару місткістю 10; 3; 1; 0,5 і 0,35 л.

Продукти, розфасовані в банки місткістю 0,5, 1 і 3 л, стерилізують, а в 10 л — ні. Як зазначалось раніше, крім механічного є ще і вакуумний спосіб герметизації скляних консервних банок. Для цього використовують банки такої самої форми,  але з іншим оформленням вінець.

Банку наповнюють продуктом, на торець її накла­дають оброблене гумове кільце, кришку, надівають за­тискачі і встановлюють у ванну з водою. В міру нагрі­вання води у ванні нагрівається банка і продукт.

При цьому виділяються різні гази, збільшуючи тиск у банці. Тиск перевищує пружність затискача і трохи піднімає кришку. Таким чином між банкою і кришкою утворює­ться щілина, крізь яку виходить частина газів.

Коли   прогрівання   наповнених   банок   закінчено,   їх охолоджують. У процесі охолодження у банці знижуєть­ся тиск і утворюється вакуум. Атмосферний тиск міцно натискає на кришки банок, гумове кільце стискується -банки герметичне закриваються.

Такий спосіб герметизації банок дуже зручний, бо немає потреби в закатувальних машинках, а кришки і гумові кільця можна використати багато разів.

Tags:

Leave a Reply