You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як приготувати варення

Варення — це продукт, приготовлений з плодів або ягід, зварених у міцному цукровому сиропі із збережен ням їх форми.

Варення  приготовляють з стиглих  плодів  і  ягід, недостиглі фрукти не мають відповідного аромату і смаку, а перестиглі легко розварюються.

Плоди при варінні повинні рівномірно просочуватись цукром. Тому плоди і ягоди з товстою шкірочкою,(яблука, груші, айву, чорну смородину та ін.) поперед­ньо бланшують або наколюють.

Щоб приготувати варення, спочатку варять сироп і потім в ньому варять плоди або ягоди.

Варіння плодів або ягід може бути одноразовим: зразу використовують весь сироп, і багаторазовим, коли плоди чи ягоди заливають частиною сиропу, залишаю­чи приблизно половину або третину для додавання при дальшому варінні.

При багаторазовому варінні плоди в сиропі вистоюють по кілька годин, таким чином цу­кор краще просочується в плоди, і вони зберігають свою форму.

Одноразовим способом варять варення з ягід, бага­торазовим — з крупних плодів; абрикосів, слив, айви, груш, райських яблук та ін.

Сироп готують так: цукор засипають у посудину і за­ливають водою у кількості, рекомендованій для кожно­го виду варення. Потім суміш нагрівають до повного розчинення цукру, фільтрують і знову вливають у посу­дину для варіння.

Перевіряють готовність варення за його консистен­цією. Для цього на блюдечко наливають тонким шаром сироп з варення і проводять кінцем ложки борозен­ку, яка не повинна зразу сходитися, коли варення го­тове.

Є три способи зберігання готового варення, якими користуються залежно від співвідношення цукру і пло­дів, часу варіння та інших умов.

Перший спосіб (гаряче розливання). Готове варення гарячим розфасовують у прошпарені банки, негайно за­катують їх і перевертають вверх дном до охолодження.

Другий спосіб (пастеризація). Гаряче варення розфа­совують у прошпарені банки, накривають їх кришками, ставлять у ванну з водою і пастеризують при 90° (бан­ки місткістю 0,5 л — 10 хв., 1,0 л— 15 хв.). Потім бан­ки закатують і охолоджують на повітрі. При користуванні затискачами закатують перед пастеризацією. Таке варення називають пастеризованим.

Третій спосіб (без пастеризації). Варення варять із збільшеною кількістю цукру (приблизно на 10%) порівняно з приготуванням пастеризованого.

Готове варення розфасовують охолодженим в сухі на нього змочений банки і накладають у спирті або горілці чистий папір. Зверху банку закривають папером і щільно обв’язують шпагатом. Смак, аромат, колір і консистенція такого варення гірші від варення, приго­товленого за першим або другим способами. Крім того, воно може заброджувати і зцукритися при зберіганні.

Tags:

Leave a Reply