Ягоди
Вишні культивуються на Україні дуже давно і посідають перше місце серед кісточкових. Використовуються вони як у свіжому вигляді, так і для приготування найрізноманітніших продуктів. З них готують варення, джем, желе, компоти, наливки, настойки, вина, начинку в пироги й вареники; їх також сушать і маринують.
Плоди вишень містять 9—10% цукру, близько 1% кислоти, трохи дубильних, пектинових й азотистих речовин, близько 0,6% солей калію, натрію, заліза та інших мінеральних речовип, каротин та вітаміни ВІ і С.
Основні поширені сорти вишень: Шпанка, Лотівка, Любська, Родюча Мічуріпа, Гріот український.
Свіжі черешні містять 10—15% цукру, 0,5—0,8% кислоти, трохи дубильних і пектинових речовин, близько 0,5% різних мінеральних речовин. Вони мають приємний смак і використовуються головним чином для столу в свіжому вигляді. Частково з черешень готують компоти, варення і соки.
Плоди черешні бувають жовті, жовті з рум’янцем, рожеві, червоні і чорні. Найпоширеніші сорти: Дрогапа жовта, Депісена жовта, Жабуде (червоні), Франсіс (жовті з червоним рум’янцем), Одеська чорна (бордово-чорні), Гедельфінгер (темно-червоні).
Свіжа садова малина — дуже ніжна, смачна і ароматна ягода. В ній міститься близько 6% цукру, 1,3% кислоти і значна кількість вітаміну. Малина використовується в свіжому вигляді, а також для виготовлення варення, джему, желе, соків, вина, настойок і для сушіння. Висушені ягоди малини використовуються при простуді як потогінний засіб.
Із сортів садової малини найпоширеніші Мальборо, Кутберт, Китаїв-ська, Самбурзька, Зміна і Золота.
Чи можна споживати ягоди малини, якщо вони уражені личинками малинового жучка? Так, але перед споживанням їх треба витримати 1,5— 2 години у розчині солі. Коли личинки спливуть, воду треба вилити, а малину промити чистою холодною водою.