Варення з вишні
Кращими сортами вишні для одержання доброго варення є володимирська, Шпанка і Любська.
Варення з вишні варять як з кісточками, так і без них, причому варення без кісточок вважається більш якісним. Для видалення кісточок необхідно спеціальні пристосування . За їх відсутністю кісточки виймають дротяною шпилькою.
На кілограм плодів беруть 1,2 кілограма цукру. Варіння варення без кісточок провадять так: після виймання кісточок плоди кладуть в емальовану миску, пересипають пошарово просіяним через сито цукровим піском і витримують 2—З години, після чого перекладають у варильний таз, змиваючи при цьому залишки цукру однією склянкою води.
Таз ставлять на слабий вогонь, і розмішуючи ложкою, розчиняють цукор у плодовому соку, що виділився. Після того як цукор розчиниться в соку, вогонь посилюють і масу доводять до кипіння.
Потім таз знімають 2—3 рази з вогню, кругоподібним рухом перемішують плоди з сиропом і видаляють піну. Під час варіння стежать за тим, щоб варення не пригоріло.
Варення з вишень з кісточками варять так: кілограм плодів вишні кладуть у таз і заливають гарячим цукровим сиропом слабої міцності (800 грамів цукру на склянку води). Плоди витримують у сиропі 3—4 години, потім таз ставлять на вогонь, доводять до кипіння і варять 5—7 хвилин.
Після цього сироп відокремлюють від вишень і уварюють його ще 5 хвилин. Вишні кладуть знову в сироп, додають решту цукру, розчинюючи його при помішуванні, і уварюють варення до готовності.