You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Варення з аґрусу

На відміну від більшості плодів і ягід аґрус на варення по­винен бути зібраний у трохи недостиглому стані. Його знімають, коли ягоди досягли своїх нормальних розмірів, але вони ще пруж­ні і на смак дуже кислі. З перестиглих ягід, хоч і солодких на смак, не можна приготувати доброго варення.

Ягоди очищають від сторонніх домішок, видаляють плодо­ніжки і сухі віночки, потім кожну ягоду наколюють у кількох місцях. Для наколювання ягід беруть звичайну пляшкову пробку і втикають у неї 4—5 товстих шпильок.

Кінці шпильок повинні виступати з пробки приблизно на 4—5 міліметрів. Наколоті ягоди вміщують у холодну воду, де вони повинні знаходитись не більш 20—ЗО хвилин. Замість наколювання можна зрізати верхівки ягід і видаляти насіння.

Для цього ягоди обрізують біля основи прямим зрізом, після чого маленькою ложечкою або лопаткою роблять круговий рух і обережно виймають усю насінну камеру аґрусу разом з насінням. Потім ягоди кладуть у таз з холодною водою і промивають.

При цьому все насіння, що залишилося все­редині ягід, спливає на поверхню води і таким чином остаточно ви­даляється. На кілограм очищених ягід беруть 1,5 кілограма цукру.

Варять варення так: відмірену порцію очищених або наколо­тих ягід заливають у тазу гарячим цукровим сиропом слабої гу­стоти (на кілограм ягід беруть 900 грамів цукру і розчиняють у півсклянці води).

Ягоди, залиті цукровим сиропом, витримують 2 години; час від часу таз з ягодами і цукровим сиропом перемі­шують кругоподібним рухом. Потім через друшляк ягоди обе­режно відокремлюють від сиропу.

Сироп окремо від ягід уварюють у тазу протягом 5 хвилин, потім у нього насипають ягоди з друш­ляка, додають решту густого цукрового сиропу (600 грамів цукру у півсклянці води) і варять до цілковитої готовності. Щоб надати аромату варенню, наприкінці варіння додають за смаком трохи ванілі або ванільного порошку.

Зварене варення швидко охолоджують. Охолоджувати його можна в холодильнику або поставити таз у миску з холодною во­дою, яку часто міняють.

Tags:

Leave a Reply