Український салат
Потрібні продукти: томати зелені або рожеві, пе рець солодкий червоний або зелений, морква, коріння і зелень петрушки, олія соняшникова, сіль, перець гіркий, лавровий лист.
Томати зелені або рожеві очищають від плодоніжок, миють у проточній воді і розрізають на 4—6 частин. Перець солодкий червоний або зелений миють у проточній воді, дають їй стекти, видаляють плодоніжки разом з насінниками і нарізають кусочками або смужками завширшки 2 см.
Моркву занурюють у воду на 15—20 хв., миють, обрізають бадилля, обполіскують і нарізають соломкою або кубиками.
Цибулю обчищають, відрізають кореневу мичку, миють і нарізають пластинками завтовшки 0,5 см. Коріння петрушки миють у проточній воді, обчищають від шкірочки, обполіскують і нарізають соломкою.
Зелень петрушки відділяють від гілочок, відсортовують пожовкле листя, миють у проточній воді, нарізають кусочками завдовжки 1 см.
У банки наливають просмажену при температурі 120—130° і охолоджену до 70° соняшникову олію, кладуть гіркий перець і гвоздику.
Подрібнені продукти вміщують в емальовану посудину, додають сіль і оцет, все перемішують і укладають в залиті олією банки; банки струшують, щоб ущільнити овочі.