You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Сушіння яблук

Сушіння фруктів і ягід є найбільш поширеним способом їх консервування. Вони добре зберігаються і цінні за смаковими якостями. Досить сказати, що сушені яблука містять у собі 40— 45 процентів цукру. Приблизно стільки ж цукру і в сушених гру­шах та сливах.

Для сушіння використовують такі сорти яблук, як Антонівка, Боровинка, Титівка та інші кислі і кисло-солодкі сорти. Яблука сортують за якістю і миють у дерев’яних кадобах або бочках.

Яблука  готують до сушіння кількома способами:

1.         Плоди очищають від шкірки, розрізують на кружальця або часточки  і обкурюють сіркою.

2.         Плоди  нарізують  кружальцями  або  часточками   і  обкурю­ють сіркою або занурюють в  1-процентний розчин кухонної солі на 2—3 хвилини.

3.         Найпростіший спосіб готування  яблук — плоди  розрізують на часточки або кружальця. Дрібні яблука і дички ріжуть пополам або сушать  цілими.

Яблука, очищені від шкірки або нарізані, щоб запобігти їх почорнінню, тримають у воді, але не більше 1 години.

Щоб зберегти колір яблук і запобігти псуванню їх шкідниками під час зберігання, порізані плоди перед сушінням обкурюють сіркою протягом 10—15 хвилин.

Обкурювання провадять у щіль­но закупорених камерах, влаштованих у вигляді простих шаф (ящиків), на стінках яких набито рейки для встановлення дерев’я­них решіт з нарізаними яблуками (на 1 квадратний метр решета накладають 4—5 кілограмів яблук).

Після завантаження камери сировиною на залізній жаровні запалюють сірку, двері камери щільно зачиняють, а щілини у стінках і дверях старанно замазують глиною.

Обкурювальні камери будують окремо від робітничих або жит­лових приміщень.

Сірки для обкурювання беруть два грами на кілограм обкурю­ваних яблук.

Після обкурювання яблука зараз же сушать у спеціальних шафових сушарках у печах, на плиті або ж у добру погоду на сонці.

У печах влаштовують притічно-витяжну вентиляцію так: на черінь печі, посередині і по кутках, кладуть цеглу, а на неї став­лять решета з підготовленими для сушіння плодами.

Під заслінку печі теж підставляють дві цеглини. Верхній край заслінки відги­нають і димохід тримають напіввідкритим. Холодне повітря про­ходить під заслінку, захоплює вологу з плодів і виходить через верхній отвір заслінки.

У шафових сушарках яблука сушать спочатку при температурі 60—80 градусів і досушують при 40—50 градусах. Готова продук­ція повинна бути м’яка і не ламатися в руці при стискуванні.

Tags:

Leave a Reply