You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Приготування соків

Соки приготовляють пресуванням свіжих плодів і ягід. Вони містять всі найбільш поживні речовини фрук­тів. Щоб зберегти поживні речовини, необхідно час при­готування соку звести до мінімуму.

Фруктовий сік можна одержати з яблук, винограду,, вишні, абрикосів, полуниць, малини, порічок і чорної, смородини. Соки бувають натуральні і підсолоджені (3| додаванням цукру).

Для приготування соку беруть стиглі, соковиті фрук­ти, бо підгнилі і запліснявілі плоди надають соку не­приємного смаку.

Фрукти відсортовують, видаляють кісточки, серцеви­ну,   чашолистики   тощо   і старанно миють в проточ­ній воді.

Основною     операцією  при приготуванні соків є процес   вичавлення   їх   з плодів і ягід пресуванням.
Щоб    облегшити    процес пресування,   плоди   попе­редньо подрібнюють, під­дають   тепловій   обробці,
найкраще     паровій.     На каструлю, наполовину на­повнену киплячою водою, ставлять друшляк З  пло

дами,    закритими     кришкою. Пара, що виділяєть­ся з киплячої води, пом’якшує плоди, руйнує речовини, що скріплюють клітини плодової м’якоті, і полегшує ви­ділення з них соку.

Сік з деяких фруктів вилучають способом випару­вання. Для цього беруть одну велику емальовану каст­рулю, а другу значно меншу.

У меншу каструлю,  що міститься всередині великої каструлі на підставні , вставляють конус з нержавіючої сітки, який прикріп­люють дужками за краї меншої каструлі .

В конус насипають ягоди, каструлю щільно закривають кришкою і ставлять на вогонь. Велику каструлю три­мають на слабкому вогні 1—2 год. після того, як вода в ній закипить.

Під впливом гарячої пари з фруктів ви­діляється сік, який повільно стікає через сітку або полотно в підставлену каструлю.

Гарячий сік розливають в банки і стерилізують.

Leave a Reply