You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Мочіння яблук

Для мочіння відбирають яблука здорові, з чистою шкіркою, кисло-солодкого смаку. Краще брати яблука осінніх і зимових сортів, наприклад Антонівку. Плоди з натисками, плямами, пошкоджені шкідниками тощо для мочіння непридатні.

Відібрані яблука добре миють у чистій воді.  Бочки або діжки також старанно миють гарячою водою, а перед укладанням плодів — холодною. Дно і стінки тари застилають шаром в 1 — 2 сантиметри свіжою житньою або пшеничною соломою, промитою в гарячій, а потім у холодній воді.

Підготовлені яблука укладають у тару щільними рядами, але так, щоб не допустити навіть найменших пошкоджень від натис­кування.Яблука, укладені до середини бочки, знов застилають шаром соломи і продовжують укладання. Верхній ряд плодів теж застилають шаром соломи.

Заливають яблука спеціально приготовленим суслом або цук­ровим розчином.

Сусло готують так: житнє борошно заливають окропом, додають потрібну  кількість солі,  добре розмішують,   дають відстоятися і  проціджують через полотно або два шари марлі (на 10 літрів води слід брати 200 грамів житнього  борошна і 2 столові ложки солі).

Для приготування  цукрового розчину на кожні 10 літрів води 500 грамів цукру або 600 грамів медуі, все це кип’ятять і охолоджують.

Бочку або діжку з яблуками після заливання їх розчином або суслом залишають у приміщенні з кімнатною температурою на 3—4 дні.

При мочінні яблук у діжці їх накривають чистим полотном або марльою і дерев’яним кружком, на який кладуть невеликий гніт.

Після короткочасного знаходження яблук при кімнатній тем­пературі бочку або діжку переносять у прохолодне приміщення (підвал) для зберігання. Приблизно через 30—35 днів мочені яблука будуть готові.

Leave a Reply