You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Компот з яблук та груш

Кращими сортами є Антонівка, Титівка осіння, Ренет ландсберзький та інші.

Яблучний компот можна виготовляти з очищених і неочищених від шкірки плодів. Перевага компотів з очищених яблук в тому, що для них можна використати плоди з корковою сіткою (пробковою).

Помиті плоди сортують за якістю і розміром, очищають від шкірки, розрізують подовж на дві або чотири частини. Дрібні яблука таких сортів, як Тиролька, Пепінка литовська, консервують цілими. У плодах обов’яз­ково вирізують насіннєву камеру.

Якщо їх консервують цілими, то насін­нєву камеру вирізують за допомогою металевої з загостреним краєм трубки (трубчастого свердла).

Очищені яблука на повітрі швидко буріють, тому їх заливають водою, а краще 0,1%-ним розчином лимонної або винної кислоти. Підготовлені плоди бланшують (протягом 5—10 хвилин залежно від їх твердості) в кип­лячому ЗО—35%-ному цукровому сиропі, поки значна частіша їх почне тонути. Бланшовані плоди вкладають в банки і заливають сиропом, в яко­му їх бланшували, але профільтрованим через густе сито.

Стерилізують компот при температурі 100°: півлітрові банки 25 хви­лин, літрові — 35, трилітрові — 50 хвилин.

Компот з груш. Найкращі сорти груш для компотів — Улюблена Клаппа, Вільямс, Глива українська, Панна, Лісова красуня, Деканка та інші. Переробляють груші па початку споживчої стиглості, коли вони ще твердуваті.

Відсортовані і помиті плоди очищають від шкірки, розрізують подовж па дві або чотири частини залежно від величини, виймають насін­нєві камери і бланшують (10—15 хвилин) в 0,1%-нрму розчині лимонної кислоти при температурі 90—95° до часткового пом’якшення.

Бланшовані плоди охолоджують у воді і вкладають у банки та заливають 35% -ним цу­кровим сиропом, до якого додають 0,3% лимонної або винної кислоти. Стерилізують при 100° в півлітрових банках ЗО хвилин, в літрових — 40. Іноді консервують груші з шкіркою.

Зберігають компоти у прохолодних (0—15°), сухих приміщеннях у темноті (па світлі погіршується їх колір).

Leave a Reply