Готування томатного соусу
У домашніх умовах томатний соус готують з свіжої протертої томатної маси. Після протирання томатну масу вміщують в емальовану каструлю і уварюють на одну третину. Коли томат уварений, до нього додають дрібного цукрового піску.
Після розчинення цукру в каструлю кладуть марльовий або полотняний мішечок з прянощами.
Уварювання продовжують приблизно 10 хвилин, потім додають оцтову есенцію, сіль і кип’ятять 2—3 хвилини. Після закінчення варіння мішечок з прянощами виймають. Приготовлений томатний соус у гарячому стані розливають у підготовлені банки або бутилі, закупорюють пробками. Далі роблять так само, як з томатом-пюре.
На кілограм томатного соусу беруть: 2,5—3 кілограми свіжих помідорів, склянку цукрового піску, столову ложку солі, півсклянки 4-процентного оцту, 2 зубчики часнику, трохи кориці, гвоздики, запашного перцю.