You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як вирощувати кімнатних рослин

Для формування добре розвинених рослин з гарною кро­ною та з великою кількістю квіток верхівки пагонів прищипують, а довгі жирові пагони видаляють (фуксія, пеларгонія тощо).

Для вирощування великих квіток у півонії, жоржин, хризантем тощо слід видаляти бокові, пазушні пуп’янки.

Аби мати рослини із гарно розвиненою кроною, її необ­хідно навесні прочищати, видаляючи всі зайві пагони, що рос­туть у середину, а також ослаблені, сухі й хворі.

Перед внесенням горщикових рослин восени в кімнату (після літнього перебування на грунті), для профілактики слід стебла й листки обмити двовідсоткоеим розчином зеленого ми­ла (молочного кольору) у теплій воді. Через кілька годин його потрібно змити чистою водою.

Щоб троянди квітували в кімнатах весь рік (йдеться про кореневласні із груп поліантових, бенгальських та деяких чайно-гібридних, мініатюрних), необхідно частину екземплярів підрізати наприкінці жовтня, інші — в першій половині січня, ще інші — в квітні.

При гарному догляді та досвічуванні вони пишно квітують, утворюють пагони нормальної товщини, а квіт­ки майже натурального забарвлення та розмірів.

Після того як кущі троянд відцвітуть, їх підрізують, за­лишаючи 2—3 бруньки, на яких розвиваються нові пагони а пуп’янками. Зрізані здорові та дозрілі пагони використовують для розмноження.

Якщо це відбувається в квітні, то живці ви­саджують одразу, якщо у вересні або січні, то садіння краще відкласти до весни, оскільки більшість троянд із жовтня по бе­резень звичайно перебувають у стані відносного спокою.

В цьо­му випадку живці, які мають не менше 2—4 бруньок, для профі­лактики грибкових захворювань занурюють до верхньої брунь­ки з листям (які вкорочують перед тим) на 3—5 хв у розчин бор­ної кислоти (20 г/л), сірчанокислого калію (50 г/л) або мідного купоросу (10—15 г/л).

Після такої обробки живці укладають в поліетиленові мішечки і зберігають в підвалі (можна в нижній частині холодильника), присипаючи торфом або піском до весни.

Для боротьби зі шкідниками та хворобами кімнатних рос­лин більш безпечно використовувати настої та напари інсекти­цидних рослин — часнику, цибулі, деревію, бадилля картоплі та помідорів, гіркою червоного перцю, шкуринки цитрусових тощо.

Для запобігання появи сисних шкідників (попелиць, кліщів, щитівок, трипсів) листки та пагони кімнатних рослин (за винятком видів, у яких листки вкриті волосинками) періо­дично слід обмивати водою, а потім настоєм тютюну, махорки, піретруму, деревію тощо з домішкою зеленого або господарсь­кого мила.

Екземпляри з великими орнаментальними листками, ура­жені павутинним кліщиком або трипсом, можна злегка обмаза­ти зеленим милом, а другого дня змити його.

При ураженні трипсом таку процедуру слід повторити тричі з інтервалом 5—6 днів, а при ураженні кліщем — 5—6 разів у тому ж інтер­валі. Що стосується дрібнолисткових видів, то їхню крону за­нурюють на кілька секунд у 2-відсотковий розчин мила або мила з настоєм часнику, нагрітого до 50 °С. Потім рослини обтрушують,

стежачи за тим, аби розчин не потрапив на поверхню грунту в горщиках. На другий день крону обмивають, занурюючи її тепер у чисту воду. Процедуру слід повторити не менше 3—4 разів в інтервалом 5—6 днів.

Для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин застосо­вують також гасову емульсію. Для її виготовлення рідке зелене мило розчиняють у воді (1 : 4), кип’ятять та охолоджують до 75 °С. В іншому посуді нагрівають на водяній бані гас (5 ч на 1 ч мильного розчину) до 50—60 °С.

Потім його підливають до гарячого мильного розчину і суміш змішують. Після охолод­ження одержують густу білу емульсію з зеленкуватим відтін­ком, яка може довго зберігатися в закритій пляшці.

Для вико­ристання її розчиняють у теплій воді (1 :5—10) та обмазують листки й інші уражені місця губкою або пензлем. На другий день або через кілька годин емульсію змивають з рослин теплою водою. Цей засіб за вказаним рецептом не пошкоджує навіть найніжніші листки, але його застосування в інших пропорціях може призвести у деяких видів навіть до опадання листків.

Leave a Reply