You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Гриби – цінний продукт харчування

З давніх давен гриби вживають в їжу. їстівні або отруйні ті чи інші види — це питання багатьма поколіннями людей вирішувалося суто емпі­рично.

Кількість видів грибів, що визнаються їстівними, у різних країнах неоднакова. Так, у Чехословаччині допу­щено до продажу 58 видів, а па Україні, де таких грибів, очевидно, не менше, офіційно придатними до вжитку вва­жається лише 16 видів.

У Європі налічується близько 500 видів їстівних гри­бів, проте споживаються населенням лише 80—100 видів. Деякі гриби, які у нас вважають за отруйні, в інших краї­нах їдять.

В усякому разі слід пам’ятати: до споживання неза-гальновизнаних чи сумнівних грибів слід підходити обе­режно, тим більше, що дія грибів на організм людини здебільшого індивідуальна.

Загальновживані гриби є цінним продуктом харчуван­ня. Недарма їх звуть у народі лісовими овочами, лісовим м’ясом, лісовим хлібом. І це не є перебільшенням. Як видно з хімічних досліджень, у грибах міститься значна кількість азотних речовин, зокрема білків.

До речі, у грибах їх значно більше, ніж в овочах. Але вміст вугле­водів (цукрів) у середньому нижчий, ніж в інших рос­линних продуктах. У їстівних грибах виявлено вітаміни А1 В1 В2, О, С, РР, залізо, чимало мінеральних речовин та мікроелементів — калію, фосфору, кальцію, натрію, міді, йоду, марганцю, миш’яку.
Гриби мають досить своєрідний хімічний склад: поряд із речовинами, властивими рослинам, у них зустрічаються і такі, що характерні для тварин (наприклад, глікоген, хітин). Отже, хімічний склад їстівних грибів свідчить про те, що в них досить поживних речовин .

Наявність у грибах екстрактивних і ароматичних речовин, а також приємного на смак м’якушу дає змогу вготовляти з них страви, смачніші й поживніші за виГотовлені з будь-яких овочів. Гриби можна використовувати й як приправи до інших страв, оскільки вони Значно поліпшують їх поживність, смак, аромат і сприяють засвоєнню їжі.

Leave a Reply