You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як відгодовувати свиней

Найвигідніше   відгодовувати   поросят   з   весняних    опоросів.

Цьому випадку вирощування і відгодівля будуть відбуватись у такі часи (приблизно з половини квітня до кінця листопада), коли забезпечити підсвинка кормами: можна широко використати раціоні  зелену траву, що дасть  можливість  значно  зменшити витрати концентрованих та інших кормів. Значно простіше в цей період і з приміщенням, бо для утримання підсвинка можна ви­користати легкі пристосовані приміщення.

На Україні є кілька порід і породних груп свиней. Найбільш поширені і більш продуктивні свині великої білої, української сте­пової білої і миргородської порід та кролевецької, української сте­пової рябої, подільської і придніпровської породних груп. Кожна порода має свої особливості. Швидше ростуть і дають більший вихід м’яса свині великої білої та степової білої порід; менш ско­роспілі, але дають більший вихід сала свині миргородської породи та усіх породних груп. Для відгодівлі вигідніше купувати поро­сят  помісей, яких одержують від схрещування зазначених ви­ще порід. Помісі швидше ростуть і краще відгодовуються.

Весь строк відгодівлі в умовах присадибного господарства можна поділити на три періоди.

Перший період — молочний.

Другий період — дорощування.

Третій період — власне відгодівля.

Молочний період. Тривалість молочного періоду залежить від того, в якому віці придбано порося. Необхідно прагнути до того, щоб протримати порося на молочній їжі до 8-тижневого віку. З 4-тижневого віку поросяті починають давати різноманітну під­годівлю і з цього часу його можна перевести вже на збиране молоко.

Маленьких поросят необхідно по можливості годувати часто і потроху, через однакові проміжки часу. Порося швидко привчає­ться до встановленого розпорядку, і можна бути впевненим, що за один раз ніколи не з’їсть більше того, що може вмістити його шлу­нок, тобто не буде переїдати.

Щоб запобігти з’явленню поносу, годівницю з молоком треба залишати перед поросям на, 10—15 хвилин, після чого її треба при­брати, якщо навіть у ній залишилось молоко.

У молоці дуже швид­ко розводяться мікроби, які здатні викликати понос. Необхідно старанно мити посуд, в якому готують корм, а також годівниці. Найкраще посуд мити після кожної годівлі і виставляти взимку на мороз, а влітку на сонце. Раз на тиждень посуд миють окропом або гарячим лугом, щоб запобігти розвитку гнильних бактерій і гриб­ків.

Крейду, деревний попіл, червону глину насипають у коритце і тримають біля поросяти в загородці.

Зернові корми найкраще згодовувати у вигляді різноманітних сумішей. Практикою встановлено, що кормові суміші свинями по­їдаються з більшим апетитом і краще використовуються.

Основне завдання при годівлі поросят — привчити їх до поїдан­ня великої кількості соковитих і грубих кормів. З цією метою в кор­мовий раціон рекомендують додавати сінної потерті, яка одночасно є і багатим вітамінним кормом.

Корисно також давати поросятам понад зазначену норму соко­виті корми, наприклад, моркву, а також варену і розім’яту картоп­лю у вигляді пюре або «затірки» (змішану з сухими концентрова­ними кормами).

Які б корми не давали поросятам, завжди треба пам’ятати такі правила: корму треба давати стільки, скільки порося може з’їсти за один раз. Нез’їдені рештки від попередньої годівлі не слід да­вати при наступній годівлі.

Годувати треба часто, залежно від апетиту поросяти, бажано не рідше 5—6 разів за добу, в певні години. Напувати треба З— 4 рази за день; при додержанні зазначеного порядку і норм годівлі порося до 2—21/2 місяця досягає живої ваги 18—25 кіло­грамів.

Для кращої наступної відгодівлі кабанчиків у віці 11/2 місяця слід каструвати.

Період дорощування. Найвідповідальнішим часом у відгодівлі є період дорощування підсвинків від 15—20 кілограмів до 50— 60 кілограмів живої ваги.

За ці 4 місяці закладається міцна основа для майбутнього власне відгодівельного періоду. Завдання за­значеного періоду полягає в тому, щоб забезпечити по можливості найкращий ріст кістяка і м’язевої тканини, на яких буде відкла­датися сало.

В цей період слід по можливості ширше використати для го­дівлі молоду траву, особливо лободу, кропиву, що дає можливість виростити порося на дешевих кормах.

За період пасовищного утримання, протягом 4 місяців, вагу по­росяти можна легко довести до 50—60 кілограмів.

Tags:

Leave a Reply