You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Виведення молодняка птиці

Для насиджування треба відбирати не дуже важких, більш спо­кійних квочок, краще з числа перевірених у попередні роки. Кращі квочки спокійно сидять у гнізді і залишають його рідко.

Гуски і качки при підготовці до насиджування застилають своє гніздо пу­хом і пір’ям, вириваючи їх з нижньої частини свого тулуба; це вказує на те, що під квочку можна підкласти яйця для насиджу­вання.

Кури, качки і індички можуть продовжувати насиджувати яйця при перенесенні гнізда в інші приміщення. Гуски насиджують тільки в тому місці, де знаходяться гнізда, в які вони відкладали яйця. Якщо перенести гніздо, гуска може залишити його і яєць не насиджувати.

Для насиджування треба по можливості відбирати свіжознесені крупні яйця від породистої птиці. Яйця, відібрані для виведення молодняка (для закладання   в   гніздо), рекомендують зберігати чистій тарі, в прохолодному приміщенні; їх слід класти в горизон­тальному положенні і через кожні 2—3 дні перевертати, що запобі­гає просиханню зародка до шкаралупи.

У яєць, які закладаються в  гніздо, шкаралупа повинна бути чистою. Обмивати забруднені яйця перед закладанням у гніздо не рекомендують, бо при цьому розвивається надшкаралупна плівка і такі яйця бувають мало при­датні для виведення молодняка.

Строк висиджування курячих яєць 21 день, качиних та ін­дичих 28 днів і гусячих ЗО днів.

Садити квочок в загальний пташник не слід. Для квочок треба відвести злегка затемнене, сухе, прохолодне, чисте місце. Розмір гнізда: для курок 40 х 40 сантиметрів, для качок 50 х 50 сан­тиметрів, для гусок і індичок — 60 х 60 сантиметрів. Щоб квочка могла обережно входити в гніздо і виходити з нього, треба зробити поріжок заввишки 10 сантиметрів. Краща підстілка для гнізда— яра солома.

Годувати квочок треба щодня сухим кормом, який повинен завжди бути в годівниці поряд з гніздом. Чисту воду дають у на­пувалці. Крім того, курці-квочці слід дати можливість без пере­шкоди «купатись» у попільній ванні або у поросі, в піску або в су­хій землі, качці і гусці — покупатись у воді протягом 15—20 хви­лин (за цей час яйця охолонуть незначно, і це не відіб’ється на виводі).

Через 6 днів з початку насиджування яйця слід переглянути на світлі і видалити з гнізда незапліднені і з завмерлими зародками. Незапліднені, злегка насиджені яйця придатні для їжі; інші від­ходи після їх варіння можна згодовувати птиці.

Яйця, які залиши­лись у гнізді з розвиненими зародками, розподіляють під кращими квочками, якщо, безперечно, вони посаджені в гніздо одночасно; квочок, які звільнилися, розгулюють, і вони приступають до яйце­кладки.

В останній день насиджування треба старанно стежити за квоч­кою. Як тільки курча звільниться від шкаралупи, його видаляють з гнізда. Курчат, які вилупилися, поміщають у тепле місце.

Під квочкою залишають 2—3 курчат для того, щоб вона легше прийняла усіх раніше виведених, яких тримали в теплому місці, і Під ці квочки можна класти для вирощування, краще на ніч також! курчат, виведених одночасно в інкубаторах.

Для обігрівання молодняка влаштовують грілки, в яких дже­релом тепла може бути піч, електричні лампи.

При користуванні піччю молодняк розміщують у ящиках такого , розміру: довжина 65 сантиметрів, ширина 25 і висота 25 сантимет­рів. Внизу з одного боку ящика роблять вихід заввишки 15 санти­метрів, який для збереження тепла закривають підвішеною на за­вісах дверкою. Стінку, яка звернена до печі, роблять з сітки або рейок. Під час годівлі курчат ящик ставлять на підлогу.

Джерелом тепла можуть бути також вмонтовані у кришці ящика 2—3 електролампи, кожна по 60 ват.

Молодняк можна вирощувати в ящику, який обігрівається са­мим молодняком. Такий ящик повинен бути заввишки 25 сантимет­рів, ширина і довжина його можуть бути різні, залежно від виду і кількості молодняка. Верх ящика утеплюють подушкою.

Розміщують молодняк у ящику групами (до 100 курчат або 50 каченят, індичат, 25 гусенят). Годують на підлозі. Для молод­няка добового віку температура у приміщенні на рівні підлоги повинна підтримуватись у межах 16—18 градусів, а поблизу обі­грівальних приладів — 28 градусів.

В міру росту курчат темпе­ратуру поступово знижують. У приміщеннях і ящиках підлогу тре­ба застилати чистою різаною соломою, а для підростаючого молод­няка — тирсою, піском, соломою та ін.

Tags:

Leave a Reply