You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування молодняка кіз

Існує два способи вирощування козенят: під матками і без маток. Вирощування козенят під матками практикують тільки щодо кіз з невисокою молочною продуктивністю.

При цьому способі ко­зенята до 3—4-місячного віку знаходяться з матками. При окоті взимку козенят, як тільки вони достатньо зміцніють, випускають на кілька годин на свіже повітря (в добру, не дуже морозну погоду), а при весняному окоті козенят з 6—10-денного віку у теплу погоду тримають разом з маткою на випасі.

З 20-денного або місячного віку козенятам треба обов’язково давати мінеральну підгодівлю: по 5 грамів солі, 5—7 грамів кіст­кового борошна або товченої крейди на голову за добу. До 2—3-місячного віку добову даванку кісткового борошна або крейди збільшують до 10 грамів.

Слабих козенят необхідно з 20—30-денного віку підгодовувати концентратами, спочатку по ЗО—50 грамів, а до 3-місячного віку по 200—300 грамів на одне козеня на добу. В 3-місячному віці ко­зенят поступово, протягом 7—10 днів (з підпусканням до матки для годування через день), відлучають від матки. Після відлучання приступають до доїння маток.

Вирощування козенят без маток звичайно застосовують при розведенні високомолочних кіз. При цьому способі козенят зразу відлучають від маток і годують з пляшки з гумовою соскою або з чашки  молоком з-під кози або молоком, підігрітим до температури 38 градусів.

Козенятам треба обов’язково згодовувати молозиво, бо воно сприяє очищенню шлунку від первородного калу; крім того, мо­лозиво містить у собі речовини, які запобігають у дальшому різ­ним захворюванням козенят.

До місячного віку козенят годують чотири рази на добу, через кожні 4—5 годин. Першу даванку молока випоюють о 6 годині ранку, останню — о 9 годині вечора, а взимку — о 7 годині ранку і о 8 годині вечора.

Вівсянку варять щодня, проціджують, охолоджують і трохи підсолюють. Коренеплоди згодовують в дрібно нарізаному вигляді. ‘З 10-денного віку в годівниці кладуть невелику кількість доброго сіна або віників і починають давати по 4—6 грамів на добу солі.

З першого дня народження козенят необхідно напувати досхочу чистою нехолодною водою. Після кожної годівлі чашки і весь мо­лочний посуд миють гарячою водою і просушують. З 6 — 10-денного віку козенят щодня в добру погоду випускають на прогулянку на 2 — 5 годин, а з 3 — 4-тижневого віку починають випасати на пасо­вищі.

З 3-тижневого віку козенятам згодовують концентрати: висівки, плющений овес, подрібнену макуху (краще суміш з них), додаючи до концентратів по 8 — 10 грамів товченої крейди або кісткового борошна на голову  за добу.

При правильному вирощуванні жива вага козеняти повинна щомісяця до 6-місячного віку збільшуватись на 3 — 5 кілограмів.

З 7 — 8-місячного віку, коли козенят переводять на стійлове утримання, їм щодня треба давати по 1 ,5—1,6 кілограма сіна, 200 — 300 грамів концентратів і 0,8—1 кілограм силосу або коренеплодів (бульбоплодів). На такому раціоні молодняк добре росте і розви­вається.

Tags:

Leave a Reply