You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Розведення кіз

Цапів і кіз слід спаровувати не раніш ніж у півторарічному віці. Щоб плід нормально розвивався, маток треба добре годувати протягом усієї кітності, особливо в другу її половину.

В останній місяць кітності козі треба давати поживні корми, наприклад, добре сіно, висівки та ін.

Щоб запобігти шлунковим захворюванням і викидням, маток не можна годувати недоброякісними або примерзлими кормами і напувати дуже холодною водою.

За 1 —І1/2 місяця до окоту треба припинити доїння, бо в цей період для розвитку плоду потрібна велика кількість поживних речовин. Запускати козу слід поступово. Після кожного доїння треба обов’язково видоювати все молоко з вим’я, щоб запобігти його захворюванню. В добру погоду козам необхідно надавати нетривалі прогулян­ки на вигульному дворику.

За 10—15 днів до окоту приміщення слід очистити від гною і продезінфікувати 5-процентним креоліном або вапняним молоком, замазати всі щілини в стінах, щоб не було протягів, і наслати на підлогу сухої соломи.

Кітність у кіз триває 5 місяців. Щоб визначити час окоту, ко­ристуються календарем кітності.

У здорової кози окіт звичайно відбувається легко. При нор­мальному положенні плоду, коли козеня виходить передніми ніж­ками, на яких лежить голівка окіт закінчується швидко. При неправильному положенні плоду окіт затягується; в цьому ви­падку необхідно звернутися за допомогою до ветеринарного пер­соналу.

Коза часто народжує двох, а нерідко і більше козенят, причому друге і третє козенята народжуються або зразу після першого, або через невеликий проміжок часу.

У народженого козеняти треба негайно звільнити (чистою ру­кою) від слизу рот, очі, ніс і підкласти до матки для того, щоб вона облизала козеня, або обтерти самому сухою чистою ганчіркою чи віхтем м’якого сіна.

У народженого козеняти слід обрізати пупковий канатик на відстані 6—8 сантиметрів від живота і кінець його змазати йодом після цього треба покласти козеня в тому ж приміщенні в тепле  сухе місце.

Через 1—11/2  години після окоту виходить послід, який треба негайно прибрати і закопати. Якщо послід затримався більше 4— 5 годин, треба звернутися за допомогою до ветеринарного персоналу

Після закінчення окоту в дуже молочної кози видоюють молоко, бо інакше вим’я загрубіє і може виникнути запалення. Через1—2 години після окоту козі дають теплу воду.

Перші  1—3 доби після окоту матку треба   годувати   помірної поживними легко перетравними кормами, наприклад добрим сіном, теплою замішкою з борошна або висівок (по 200—300 грамів через кожні 2х/2 —4 години), свіжою травою. Далі поступово посилюють годівлю за рахунок таких кормів, як висівки, коренеплоди, силос.

Після окоту перше доїння кози провадять через 1  2 години. В перші дні козу доять 4 рази на добу перед кожною годівлею ко­зенят. На початку другого місяця після окоту переходять на три­разове доїння. Перші струминки молозива здоюють в окремий посуд.

Це молозиво для козенят непридатне, бо містить у собі багато хвороботворних мікробів, які за період кітності проникають у мо­лочні протоки дійок.

Tags:

Leave a Reply