You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Підготовка корови до отелення

Однією з найважливіших умов одержання високих удоїв мо­лока і міцного, життєздатного теляти є правильна підготовка корови до отелення.

Не рекомендується доїти корову від отелення до отелення. За» 45—60 днів до отелення її треба перевести на сухостій, або, як кажуть, «запустити».

Під час сухостійного періоду організм корови відпочиває, в ньому нагромаджуються запаси поживних речовин. Добре відпочивши за сухостійний період, корова дає міцне здорове теля і більше молока в наступну лактацію.

Запуск провадять поступово, залежно від продуктивності корови, протягом 3—7 днів. Перед початком запуску з кормового раціону виключають коренеплоди та інші соковиті корми, а також концен­тровані. Одночасно зменшують даванку води і зменшують кількість доїнь. При запуску в літній період корову не підгодовують зеленими концентрованими кормами, скорочують час перебування її на па­совищі, а для прискорення запуску годують сіном і соломою.

Через 5—6 днів після припинення доїння, коли вим’я зменши­ться в обсязі («зсохнеться»), корову починають готувати до отелен­ня. На цей час вона повинна бути добре вгодована. Проте загодо­вувати корову не слід — це шкідливо відбивається на її продуктив­ності .

В сухостійний період корові згодовують доброякісні корми: сіно, солому, буряки, силос, концентровані і мінеральні корми. Взимку добовий раціон у сухостійний період корови живою вагою 400—500 кілограмів може бути приблизно такий: сіна 4—8 кі­лограмів, соломи 3—6, соковитих кормів 10—20, концентрованих 0,5—1,5 кілограма, солі кухонної 50 грамів і стільки ж крейди.

За 15—20 днів до отелення в раціоні корови зменшують кількість соломи і соковитих кормів, а в останню декаду перед отеленням ба­жано годувати її самим добрим сіном.

Влітку раціон корови в сухостійний період складається в основному із зелених кормів і 0,5—1,5 кілограма концентрованих. Годують і напувають корів у сухостійний період 3 рази на добу, в одні і ті ж години.

Тільна корова потребує добрих умов утримання і дбайливого догляду. Приміщення повинно бути чистим, сухим, світлим і без протягів, а підлога в ньому рівною, не слизькою, з достатньою кіль­кістю сухої підстілки. Утримання на вологій підлозі і без підстіл­ки може викликати захворювання корови.

Взимку, якщо немає ожеледиці, тільну корову треба випускати на прогулянку на 2—4 години, залежно від погоди. Систематичні прогулянки тільної корови зміцнюють її організм, сприяють нор­мальній роботі органів травлення і благополучному отеленню.

При­пиняти прогулянку тільних корів слід за 2—3 дні до отелення. Ко­рову в сухостійний період щодня чистять щіткою або солом’яним віхтем, а забруднені місця обмивають теплою водою і насухо вити­рають чистою ганчіркою.

При підготовці до отелення нетелей треба уже за 3—4 місяці привчати їх до масажу вим’я. При цьому перші 10 днів слід два рази на день по 1—2 хвилини тільки злегка погладжувати вим’я, а потім робити масаж 3—5 хвилин. Перед масажем вим’я треба обтерти рушником, змоченим теплою водою. Масаж вим’я припиня­ють за 10—15 днів до отелення.

У корови вагітність триває 285 днів. Для визначення часу оте­лення користуються календарем отелень корів.

Tags:

Leave a Reply